Olet täällä

Puhe kansainvälisessä ilmastolakossa

Maria Nieminen | 28.09.2021

TYYn hallituksen ympäristövastaavan Maria Niemisen puhe Fridays for Futuren järjestämässä kansainvälisessä ilmastolakossa Turun Tuomiokirkkotorilla 24.9.2021

Ilmastokriisi on aikamme suurin sukupolvipoliittinen kysymys. Tänä vuonna on tehty laajoja kansainvälisiä kyselytutkimuksia nuorten ilmastoahdistuksesta, ja näiden tutkimusten mukaan yli puolet nuorista vastaajista tunsivat pelkoa ja ahdistusta ilmastonmuutoksen takia. Eikä mikään ihme. Viime kesä oli ennätyskuuma ja ympäri maailmaa uutisoitiin maastopaloista ja tulvista. Vallitseva koronatilanne ei ole ainakaan auttanut asiaa, kun konkreettisten toimenpiteiden sijaan opiskelijoille on tarjottu vain tsemppiviestejä.

Ilmastoahdistus on ahdistusta tulevaisuudesta. Tuntuu epäreilulta, että me nuoret joudumme elämään tämän ahdistuksen kanssa, vaikka ratkaisuja ilmastonmuutokseen on ollut jo pitkään olemassa. Miksi edelleen jarrutetaan, kun nyt käsillä ovat viimeiset hetket toimia ja pelastaa tulevaisuus? Miksi edelleen turvaudutaan mieluummin viherpesuun ja tyhjiin lupauksiin? Miksi tutkimuksesta ja koulutuksesta leikataan, kun tietoisuuden leviäminen ja uudet innovaatiot ovat juuri sitä, mitä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan tarvitaan?

Turun yliopisto aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Itse aion pitää huolta siitä, että tähän tavoitteeseen päästään järkevillä ja kunnianhimoisilla suunnitelmilla ilman turhia kompensaatioita. 

Myös meidän ylioppilaskuntamme on jo pitkään toteuttanut toimintaansa kestävästi ja levittänyt tietoisuutta kestävästä kehityksestä, esimerkiksi järjestämällä vuosittaisen kestävän kehityksen viikon, jota vietetään tänä vuonna lokakuun ensimmäisellä viikolla. Yhteistyössä yliopiston kanssa olemme tehneet töitä sen eteen, että jokaiseen tutkintoon sisällytetään kestävän kehityksen opetusta. Me teemme jo paljon ilmaston ja ympäristön eteen, mutta me yksin emme riitä. Koko Suomen ja koko maailman on pakko ottaa ratkaisuja käyttöön ilmastonmuutosta vastaan.

Kyllä me nuoret kaipaamme ahdistuksen keskellä myös toivoa tulevaisuuden suhteen. Mutta pelkkä lupaus toivosta ei enää riitä. Me kaipaamme konkretiaa. Me kaipaamme poliittista tahtoa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Me kaipaamme sitä, ettei vastuuta enää vieritetä yksilöiden harteille. Yhteiskunnan rakenteiden on muututtava merkittävästi, jotta ilmastonmuutoksen seuraukset voidaan vielä minimoida. Meidän ahdistukseen auttaa se, että me näemme tehokkaita toimenpiteitä tapahtuvan.

Päättäjät, älkää leikatko tiedettä, leikatkaa päästöjä. 

Kiitos. 

 
opiskelijakulttuuri, vapaaehtoiset, ympäristö, tuutorointi
Maria Nieminen