Olet täällä

Seuraavan vuosisadan ensimmäinen edustajisto valitaan syksyllä

Lauri Lahoniitty | 12.08.2021

TYYn edustajiston vaali järjestetään 27.10.–3.11.2021. Vaali on perinteiseen tapaan täysin sähköinen sekä äänestysjärjestelmältään että tunnelmaltaan.

Ylioppilaskunnan edustajisto on 41-paikkainen, ja se päättää kaikista ylioppilaskunnan suurista linjauksista, kuten taloudesta ja toimintasuunnitelmasta.

Suomi on edustuksellinen demokratia, ja se pätee myös ylioppilaskuntiin. Ylioppilaskuntien jäsenet valitsevat vaaleilla omat päätöksentekijänsä. Edustukselliseen demokratiaan kuuluu myös se, että kuka tahansa voi itse asettua vaaleissa ehdolle. Äänestäminen, mutta myös ehdolle asettuminen, ovat kumpikin helppoja tapoja vaikuttaa TYYn toimintaan.

Ehdokkaaksi asettumisen ainoana edellytyksenä on, että on TYYn jäsen, eli Turun yliopiston läsnäoleva opiskelija. Etukäteen ei siis tarvitse tuntea ylioppilaskuntaa tai edustajiston toimintaa läpikotaisin – aktiivisuus ja halu vaikuttaa riittävät. Edustajiston jäsenet kyllä perehdytetään TYYn toimintaan kautensa aikana!

Helpoiten ehdokkaaksi asettuminen onnistuu ottamalla yhteyttä johonkin olemassa olevista edustajistoryhmistä. Ehdokkuus onnistuu kuitenkin myös yksin: kuka tahansa voi lähteä mukaan sitoutumattomana ehdokkaana. Vaalin suhteellisesta äänestystavasta johtuen tällöin valituksi tullakseen äänimäärän tulee olla kuitenkin melko suuri. Siksi suurin osa ehdokkaista liittyy yleensä johonkin vaaliliittoon.

Vaaliliittoa voi verrata valtakunnallisissa vaaleissa puolueiden asettamiin ehdokaslistoihin. Sen saama äänimäärä lasketaan suhteellisen vaalin mukaisesti vaaliliiton ehdokkaiden kesken. Ylioppilaskuntien edustajistot poikkeavat kuitenkin valtakunnanpolitiikasta ainakin siinä, että edustajistoissa ympäri Suomen enemmistön edustajistoryhmistä muodostavat puolueisiin sitoutumattomat (kuten esimerkiksi eri tieteenaloja edustavat) ryhmät.

Nyt valittava edustajisto aloittaa työnsä virallisesti tammikuussa 2022. Se pääsee siis remmiin historiallisena vuonna, kun TYYn perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Opiskelijaelämää on Turussa ollut vielä kauemmin, mutta nykyisen ylioppilaskunnan ensimmäisiä askeleita otettiin kesällä 1922. Valtaan noussut edustajisto pääsee siis ensi töikseen osallistumaan kaikkiin TYYn 100-vuotisjuhlamenoihin.

Lisätietoja edustajiston vaalista, tai edarivaaleista, löytyy osoitteesta tyy.fi/vaalit

Järjestö- ja hallintoasiantuntija
Lauri Lahoniitty