Olet täällä

Yhteisöllisyys on tärkeä osa opiskelijaelämää

Aliisa Wahlsten | 09.09.2020

Turun yliopiston ylioppilaskuntaan kuuluvat kaikki Turun yliopiston 14 000 opiskelijaa. Ylioppilaskuntana me valvomme opiskelijoiden etuja elämän eri osa-alueilla. Me teemme edunvalvontaa, jotta koulutus Turun yliopistossa olisi mahdollisimman laadukasta ja pidämme huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista. Suurena osana opiskelijoiden hyvinvointia on yhteisöllisyys. Me opiskelijat kaipaamme vertaistukea, hauskanpitoa ja uusia ihmissuhteita.

 

Edeltävä kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen. Koronan aiheuttamat seuraukset opiskelijaelämään puhututtavat edelleen monia opiskelijoita päivittäin. Elämme aikaa, jossa pitää uskaltaa soveltaa, sillä perinteiset tapahtumat ja perinteet eivät välttämättä näissä olosuhteissa toimi. Helpoin vaihtoehto moneen asiaan on tietysti perua kaikki. Elämä ilman opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ei kantaisi pitkään. Yhteisöllisyys on tärkeä tekijä opiskelijaelämässä. Se edistää meidän opiskelijoiden hyvinvointia ja mielenterveyttä, sekä mahdollistaa verkostoitumisen tulevaisuuden kollegoiden kanssa. Yhteisöllisyys on tärkeä tekijä yliopisto-opiskelijoiden arjessa, oli tilanne millainen tahansa.

 

Näin syksyn alussa on hyvä miettiä, mitä viimeisen puolen vuoden aikana on tullut tehtyä. Olemme ylioppilaskuntana tehneet paljon edunvalvontaa, jotta opiskelu olisi mahdollisimman sujuvaa. Suuria, perinteisiä tapahtumia TYY tai järjestöt eivät kuitenkaan ole pystyneet järjestämään. Poikkeustilasta huolimatta noin 150 opiskelijajärjestöämme ovat keksineet mitä parhaimpia tapoja ylläpitää yhteisöllisyyttä eri rajoitteiden alla. Viime kevään vappu oli erilainen, mutta onnistunut. Järjestöt sovelsivat toimintaansa ja niin syntyi monia uusia sovellettuja tapahtumia. Rajoitukset muuttuivat syksyn tullen suosituksiksi, jolloin vastuu siirtyi enemmän jokaiselle itselleen. Nyt parin viikon aikana uudet opiskelijat ovat päässeet integroitumaan osaksi opiskelijayhteisöä ja verkostoituneet toisiinsa. Tapahtumia on järjestetty ulkona, ryhmiä on rajattu pienemmiksi tai kutsuttavien ihmisten määrää on rajoitettu. Vastuu kaikilla on suuri. TYY on tehnyt ohjeistukset, jotta yhteisöllisyyttä voidaan ylläpitää turvallisesti. Hienoa, että uudet opiskelijat ovat päässeet nauttimaan opiskelijaelämästä vastuullisesti tuutoreiden johdolla.

 

Syksy jatkuu, illat pimenee ja lämpötila ulkona alkaa laskea. Kaikilta tarvitaan ymmärrystä ja mielikuvitusta, jotta tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti myös jatkossa. Mielikuvitusta ja ymmärrystä on huokunut opiskelijoista viimeisen puolen vuoden aikana. Me pystymme varmasti ylläpitämään yhteisöllisyyttä vastuullisesti olosuhteista huolimatta jatkossakin. TYY haluaa tukea opiskelijoita ja järjestöjä myös syksyllä. Voimme yhdessä ideoida uusia keinoja toteuttaa opiskelijakulttuuria, eikä kenenkään tarvitse jäädä asian kanssa yksin. Minulla ja varmasti sinullakin on mielessäsi henkilöitä, jotka ovat tehneet paljon töitä saadakseen opiskelijoiden arjen sujumaan parhaalla mahdollisella tavalla myös näin poikkeusaikana. TYY haluaa palkita ansioituneita opiskelijoita, jotka ovat ylläpitäneet tätä yhteisöllisyyttä tai tehneet kovasti töitä meidän opiskelijoiden eteen. Hän voi olla opiskelija järjestöstäsi, luennoiltasi tai jostain muusta yhteydestä. Ehdotetaan heitä ansiomerkkien saajiksi ja annetaan iloa eteenpäin. He ansaitsevat saada kiitoksensa, eikö?

 

Turun yliopiston ylioppilaskunta myöntää vuosipäivänään maanantaina 9.11.2020 huomionosoituksia ja tunnustuksia. TYYn ansiolautakunta toivoo järjestöiltä ehdotuksia henkilöistä, jotka ovat aktiivisesti osallistuneet ylioppilaskunnan tai sen järjestöjen toimintaan tai muuten ovat lähellä ylioppilaskuntaa. Ehdotukset tulee jättää viimeistään 30.9. klo 23.59. Lue lisää täältä ja ehdota henkilöitä. https://www.tyy.fi/fi/medialle/ajankohtaista/tyy-myontaa-vuosipaivanaan-huomionosoituksia-ja-tunnustuksia-ehdota-1

varapuheenjohtaja, sosiaalipolitiikka, viestintä
Aliisa Wahlsten