Olet täällä

Itsemurhan sijasta parempaa elämää

Jukka Väisänen | 05.09.2019

Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10.9. Vaikka itsemurha on teemana varsin globaali, koskettaa se jokaista henkilökohtaisesti. Luultavasti kaikki tietävät jonkun, joka on ainakin yrittänyt itsemurhaa. Moni on tuntenut ihmisen, joka on päättänyt elämänsä itsemurhaan.

Jokaisen itsemurhaan päätyneen taustalla on oma elämänhistoriansa. Useat ovat sellaisia, joissa erilaiset sairaudet ja kivut - niin fyysiset kuin psyykkisetkin - ovat hallinneet elämää. Uskon vahvasti, että moni itsemurhaa harkinnut haluaa vain elää parempaa elämää ilman voimakkaita vaikeuksia.

Monet itsemurhan tehneiden läheiset ja omaiset syyllistävät itseään. Pahimmillaan sekin johtaa itsemurhaan. Koska jokainen itsemurha on liikaa, kuuluu itsemurhia ennaltaehkäistä. Vaikka usein itsemurhaa harkitsevalla on taustalla psyykkinen sairaus, on parempi elämänlaatu mahdollinen.

Jokaisen kannattaa puhua omista hankalista asioistansa. Erityisesti itsetuhoisista ajatuksista on hyvä puhua. Esimerkiksi valtakunnallinen kriisipuhelin on matalan kynnyksen palvelu. Se on auki vuoden jokaisena päivänä ja sen numero on 09 2525 0111. Kannattaa soittaa, niin voi saada apua tilanteeseensa ja parempaa elämää.

Parempaan elämään voi päästä pienin askelin. Yksi tapa on harrastaa mukavia asioita. TYYn yhdenvertaisuussiipi järjestää 9.9. klo 18.00 alkaen Sirkkalan Janus-salin aulassa lautapeli-illan kaikille kiinnostuneille. Sinne jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on.

Katso peli-illan tarkemmat tiedot Facebookista

Hyvää mielenterveyttä toivoen

Jukka

Kirjoittaja on yhdenvertaisuussiiven jäsen, joka on tuntenut itsemurhan tehneitä ihmisiä.

TYYn yhdenvertaisuussiiven jäsen
Jukka Väisänen