Olet täällä

Sateenkaaren ja esteettömyyden tällä puolen

Jukka Väisänen | 17.05.2019

Tänään 17.5. on kansainvälinen homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä. Vastaavasti eilen 16.5. oli kansainvälinen esteettömyyspäivä. Näiden päivien teemat sopivat hyvin yhteen monellakin tavalla.

Vaikka homo-, bi- ja transfobia eivät olekaan varsinaisesti sairaudeksi luokiteltavia fobioita, luovat ne asenteita, jotka ahdistavat monia sateenkaarevia ihmisiä. Kun ahdistus kasvaa liian suureksi, muuttuu se samalla esteeksi, joka rajoittaa normaalia elämää. Vaikka sinänsä yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa harvemmin tulee vastaan tällaisia penseitä asenteita, niin niitä tulee silti ja niistä tulee olla tietoinen. Näin ollen jokaisen TYYn alajärjestön tulisikin olla sateenkaariystävällinen.

Sateenkaariystävällisyys on osa esteettömyyttä. Esteettömyydeksi mielletään usein lähInnä fyysinen pyörätuoliluiska, mutta on olemassa usein myös psyykkisiä, sosiaalisia ja taloudellisia esteitä. Psyykkinen este on esimerkiksi transfobinen asenne. Sosiaalinen este voi olla esimerkiksi tapahtuman alkoholillisuus. Samoin taloudellinen este voi olla liian suuri osallistumismaksu.

Jokaisen tätä lukevan kannattaa pohtia omaa suhdettaan esteettömyyteen. Mitä vastaat, jos kysytään, millaisia esteitä olet kokenut elämässäsi? Oletko koskaan maininnut niistä? Moni voi välillä vähätellä omia esteitään, mutta sanomalla niistä voi auttaa itsensä lisäksi monia muitakin. Auttavathan pyörätuoliluiskat esimerkiksi lastenvaunujen kanssa kulkevia.

Yhdenvertaisuussiivessä pyritään ottamaan esteettömyysasioita esiin. Olethan yhteydessä esimerkiksi yliopiston esteettömyyssuunnittelijaan, TYYn toimistoon tai yhdenvertaisuussiipeen, jos koet esteitä, etkä tiedä, kuinka niitä voisi raivata pois.

 

 

TYYn yhdenvertaisuussiiven jäsen ja sateenkaareva vammainen
Jukka Väisänen