Olet täällä

Kesäopinnot

Johanna Pohjonen | 29.04.2019

Nyt on aika katsoa tulevaan kesään ja miettiä, mitä silloin haluaisi tehdä. Monet menevät töihin, toiset taas ovat päättäneet ottaa kesän rentoutumisen kannalta. Kesä on kuitenkin myös erinomaista aikaa täydentää opintoja, jos lukuvuoden aikana ei ole ehtinyt tehdä kaikkia niitä kursseja, jotka olisi halunnut suorittaa.

Omakohtaista kokemusta kesäopinnoista minulla on johtamisopinnoista kahdelta vuodelta. Kurssit alkoivat toukokuussa ja loppuivat kesäkuun loppuun mennessä, eli kesälomaa jäi vielä hyvin jäljelle. Monesti toukokuussa ei muuta läsnäoloa yliopistolla ole, joten jos on valmis hieman pitkittämään kesäloman alkua, ovat kesäopinnot erinomainen keino helpottaa syksyn tai kevään taakkaa. Monesti opinnot kasaantuvat tiettyihin kuukausiin, jolloin tulee aina kiire, oli valmistautunut kuinka hyvin tahansa. Kesäopinnoissa on se hyvä puoli, ettei niiden kanssa ole päällekkäin muita opintoja. Silloin voi kerrankin keskittyä yhteen asiaan. Minua se on ainakin helpottanut, koska läsnäoloa on vain kerran tai kaksi viikossa, ja muun ajan voi käyttää, miten itse tahtoo. Myös tenttiin luku tuntuu huomattavasti rennommalta rannalla auringonpaisteessa – se tuo mukavaa vaihtelua opiskeluun.

Turussa on vuodesta 2017 saakka ollut tarjolla maksuttomia kesäopintoja perustutkinto-opiskelijoille. Tiedekunnat, kieli- ja viestintäopintojen keskus sekä avoin yliopisto tarjoavat opintoja touko-elokuun aikana ja tiedot kaikista opinnoista julkaistaan Kesäopinnot - ympärivuotinen opiskelu -sivuilla. Ensimmäiset ilmoittautumiset ovat jo alkaneet ja opiskelijat valitaan kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä kiintiöiden puitteissa. Avoimen yliopiston maksuttomat kurssit perustutkinto-opiskelijoille tunnistaa siitä, että kurssin nimen perässä on ”(TY:n tutkinto-opiskelijat)” -teksti. Osassa kursseista on myös etukäteisvaatimuksina perusopintoja kyseiseltä oppiaineelta, mikä on hyvä huomioida kurssia valittaessa.

Itselleni kesäkurssit sopivat erinomaisesti, koska aikaa ei tunnu riittävän opiskeluun aina niin paljoa kuin toivoisi. Olen myös parin vuoden kokemuksella huomannut, että kesällä opiskellessa kursseilla on paljon erilaisia opiskelijoita, jolloin keskustelut ovat monialaisia, kun opiskelijat kertovat omasta näkökulmastaan asioita. Jos siis haluat välillä muitakin ajatuksia kuin oman alan, kesäopinnot ovat oiva valinta!

koulutuspolitiikka
Johanna Pohjonen