Olet täällä

Vuosijuhlia 96 vuoden kokemuksella

Anja Karppinen | 25.10.2018

Marraskuun juhlasikermä

Kahden viikon päästä vietetään Porthanin päivää, mikä tarkoittaa myös TYYn vuosijuhlia ja edustajiston juhlakokousta. Tällaisen traditiotapahtumien sikermän innoittamana tartuin ylioppilaskunnan historiasta kertovaan opukseen ja kurkistin TYYn alkutaipaleen juhliin. Kävi ilmi, ettei Turussa ole keksitty pyörää uudestaan, vaan 2018 vuoden juhlat muistuttavat erehdyttävästi 1900-luvun ensimmäisen puoliskon menoa.

Henrik Gabriel Porthan oli Turun akatemian professori ja Suomen 1700-luvun humanistisen tutkimuksen voimahahmo, jonka perintöä TYYn perustajajäsenet tahtoivat vaalia. Tästä syystä TYYn viralliseksi juhlapäiväksi valikoitui 9.11. vietettävä Porthanin päivä. Pronssiin valettu herra Porthan on istunut mietteliäänä Vanhan Suurtorin kupeessa vuodesta 1864 saakka, ja ylioppilaiden lippukulkue on kunnioittanut patsasta merkkipäivänä laululla ja kukkatervehdyksillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vuodesta 1922 lähtien. Näin tänäkin vuonna.

Uuden ylioppilaskunnan vuosipäivän iltajuhlaa vietettiin aluksi yliopistolla, mutta myöhemmin tavaksi otettiin varata tila jostakin kaupungin ravintolasta. Tänä vuonna juhlaa vietetään Turun linnassa, josta suuntaamme puolenyön jälkeen kauppatorin laidalle Storageen. Vuosijuhlissa on alusta alkaen kuultu kutsuvieraiden tervehdyksiä, juhlapuheita ja musiikkiesityksiä. Vuoden 1923 vuosijuhlassa pidettiin kaikkineen 20 puhetta, mikä lienee koetellut konkareidenkin kisakuntoa. Tänä vuonna kuulemme edustajiston puheenjohtajan tervehdyksen, puheen ylioppilaalle sekä juhlapuheen, jonka tulee pitämään kirjailija Iida Rauma.

Vuosijuhlien virallista osuutta seurasi 1920-luvulla ja seuraa edelleen vapaamuotoinen tanssi, jatkot ja mahdolliset jatkojen jatkot ylioppilaskunnan huoneistossa. Historiankirjaa selaillessani ilahduin erityisesti maininnasta, että juhlilla oli tapana päättyä aamukahviin kahvila Phoenixissa. Nykyään vuosijuhlien juhlinta päätetään sunnuntaina akateemiseen silliaamiaiseen, jonka voi siis katsoa olevan sekoitus Phoenixin aamukahvia ja vapunvietosta marraskuulle karannutta silliaamiaista.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Cicapon ja kehruuvalssin kaltaiset salonkitanssit sulautuivat osaksi vuosijuhlien viettoa 1940-luvulla. Ne tulivat ensin muotiin Helsingin ylioppilaselämässä ja rantautuivat Turkuun 1945, kun Turun yliopiston Raittiusyhdistys alkoi järjestää suosittuja vanhojen tanssien kursseja. Raittiusyhdistys on sittemmin lopettanut toimintansa, mutta tanssi jatkuu. Vuosijuhlan käsiohjelman viimeinen sivu on varattu tanssikortille, josta tanssit varataan kirjoittamalla korttiin tanssiparin nimi. Tänä vuonna vuosijuhlien tansseihin valmistavasta lyhyestä tanssikurssista vastaa TYY, ja se järjestetään Turku-salissa tiistaina 6.11.

Jotain on toki muuttunutkin. Tänä syksynä olen intoillut siitä, että vuosijuhlien jatkoille voi osallistua, vaikkei itse pöytäjuhlaan syystä taikka toisesta pääsisikään. Miten vallankumouksellista, ajattelin tyytyväisenä tapahtumasuunnitelmaa naputellessani. Sittemmin kävi ilmi, että yhtä vallankumouksellisia ajatuksia esiteltiin jo 1924, kun ylioppilaskunnan kokouksessa nostettiin esiin ajatus, että kaikki ylioppilaskuntalaiset voisivat osallistua iltajuhlaan tarvitsematta osallistua kalliina pidettyyn pöytäjuhlaan. Tällöin keskustelu päättyi siihen, että juhla päätettiin järjestää vakiintuneen tavan mukaisesti. 2018 olemme valmiita muutokseen. Tervetuloa TYYn 96. vuosijuhlaan tai jatkoille, miten itsellesi parhaiten sopii!

Tekstin taustatyönä lehteilin Kimmo Ketosen TYY-historiaa vuosilta 1997 ja 2001.

Tapahtumatuottaja, FITech-yhteisöasiantuntija
Anja Karppinen