Olet täällä

Kinokoplan syyssarjasta löytyy monipuolinen kattaus elokuvia

Anni Varis | 26.09.2017

Saapuvan syksyn myötä on pian aika aloittaa Kinokoplan syyssarja. TYYn elokuvakerhon syksyiseen ohjelmistoon kuuluu tänä vuonna yhdeksän elokuvaa, jotka Kinokoplan hallitus on valinnut esitettäväksi 1. lokakuuta alkaen.

Elokuvien valitseminen sarjaan on se jännittävin puoli Kinokoplan hallituksessa toimimisessa. Hallitus äänestää listasta ehdokkaita ja sitten päättää yhdessä millainen lopullisesta sarjasta muotoutuu. Päätös on aina haastava ja niin se oli tälläkin kerralla!

Tämänhetkisen hallituksemme tavoitteena on ollut muodostaa mahdollisimman monipuoliset kevät- ja syyssarjat. Olemme tarkoituksella halunneet valita näytettäväksi muitakin kuin Hollywood-elokuvia Yhdysvalloista, sillä kansainväliset elokuvat jäävät valitettavasti välillä pienemmälle huomiolle. Keväällä esitimme elokuvia esimerkiksi Tanskasta, Ranskasta ja Vanuatulta. Nyt vuorossa ovat muun muassa Japani, Saksa, Etelä-Korea ja Iran.

Oscar-voittajia ja Aasiaan sijoittuvia elokuvia

Syyssarjan avaa vuoden 2017 parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittanut Moonlight (2016). Se kertoo nuoren homoseksuaalin pojan kasvamisesta aikuiseksi Miamin köyhällä esikaupunkialueella. Kiitosta se on saanut taitavasta ohjaustyöstä sekä erinomaisista näyttelijäsuorituksista. Vaikka elokuva on jo saanut osakseen paljon huomiota ja ollut pitkään levityksessä, koimme että se olisi hyvä elokuva avaamaan sarjan. Kyseessä on kuitenkin sellainen kasvutarina, jota ei kovin usein elokuvissa nähdä.

Aasiaan sijoittuvia elokuvia sarjassa nähdään kolme: animaatio your name. (2016), joka on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti eniten tuottanut anime-elokuva. Sen upea visuaalinen ilme pääsee oikeuksiinsa suurella valkokankaalla. Etelä-Korean tunnetuimman ohjaajan Park Chan-wookin uusin elokuva The Handmaiden (2016) vie katsojan Japanin miehityksen aikaiseen Koreaan. Se on hilpeä ja eroottinen huijaritarina, joka ei taatusti jätä kylmäksi. Arvostetun ohjaajan Martin Scorsesen pohdiskeleva Silence (2016) sijoittuu Japaniin ja perustuu japanilaisen kirjailijan Shusakun Endon saman nimiseen romaaniin vuodelta 1966.

Aki Kaurismäen viimeinen elokuva?

Sarjan ainoa suomalainen elokuva on ehdoton nähtävä! Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen (2016) käsittelee pakolaiskriisiä ohjaajalle tuttuun lakoniseen tyyliin ja on ohjaajan omien sanojen mukaan tämän viimeinen elokuva. Kinokopla on saanut hienon tilaisuuden esittää elokuvan 35mm:n filmiltä Logomolla. Kyseessä on siis ensimmäinen kerta, kun elokuvasta nähdään filmikopio Turussa. Elokuva voitti arvostetun Hopeisen karhun parhaasta ohjauksesta Berliinin elokuvajuhlilla ja kansainvälinen elokuvakriitikoiden järjestö FIPRESCI palkitsi sen vuoden 2017 parhaan elokuvan palkinnolla.

Kinokoplan syyssarjan elokuvat näytetään joka sunnuntai Logomon MOVE2-salissa, josta löytyy ajan tasalla oleva digitaalitekniikka sekä monikanavainen äänentoisto. Kaikki elokuvat pääsee katsomaan kätevästi hankkimalla sarjakortin joko klo 17:00 tai klo 20:00 näytöksiin opiskelijahintaan 22€ tai normaaliin hintaan 24€. Näytöksiin myydään myös yksittäislippuja kymmentä minuuttia ennen esityksen alkua.

Lisää edellä mainituista ja muista syyssarjan elokuvista voi lukea Kinokoplan nettisivuilta kinokopla.fi. Tervetuloa elokuviin!

Kinokoplan hallituksen jäsen 2017
Anni Varis