Olet täällä

Kinokopla – kaikille avoin opiskelijoiden elokuvakerho

Janne Salakka | 16.08.2017

Vuonna 1965 perustettu Kinokopla on yksi vanhimmista edelleen toiminnassa olevista suomalaisista elokuvakerhoista. Se kuuluu myös kävijä- ja jäsenmäärältään Suomen eittämättä suurimpien elokuvakerhojen joukkoon. Kun Kinokopla perustettiin, sitä pidettiin ”vaikeamman elokuvan” elokuvakerhona, jonka tavoitteena oli elokuvakasvatuksen edistäminen ja kaupallisen teatteriesityksen ulkopuolelle jäävän elokuvan näyttäminen. Audiovisuaalisen taiteen esille tuominen, turkulaisen kulttuurikentän elävöittäminen sekä edullisten elokuvakokemusten tarjoaminen opiskelijoille ovat edelleen Kinokoplan toiminnan keskiössä.

Kinokopla perustettiin alunalkaen Turun yliopiston ylioppilaskunnan harrastekerhoksi. Vuosien varrella Kinokoplan toiminnassa ovat olleet mukana muun muassa Veijo HietalaMatti IjäsTapani Maskula ja Hannu Salmi. 1960-luvun opiskelijaradikalismi näkyi vahvasti Kinokoplan ohjelmistossa; Kerhosta tulikin neuvostoliittolaisen elokuvan lipunkantaja. Yksi syy tähän oli, ettei neuvostoelokuvaa näytetty kaupallisissa teattereissa. Samalla se heijasti aikalaisen nuorison eetosta. 

Elokuvakerhoperinne oli Suomessa aktiivisimmillaan 1970—80-luvuilla. Leffaan ja tuopilliselle oli yleinen perjantainen illanviettotapa opiskelijoiden keskuudessa. Jälkipuintia elokuvista jatkettiin Hämeenportissa tai muissa opiskelijoiden suosimissa anniskeluravintoloissa. Vuonna 1982 Turussa toimi seitsemän elokuvakerhoa, minkä lisäksi TYY pyöritti omaa elokuvasarjaa irrallaan Kinokoplasta. Lisäksi Turussa toimi useita kaupallisia elokuvateattereita.

TYYn elokuvatoimikunnan tittelin Kinokopla sai vasta vuonna 1985, kun ylioppilaskunta pelasti taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen elokuvakerhon ottamalla sen tiiviimmin osaksi omaa toimintaansa. Syyt taloudelliseen ahdinkoon olivat moninaiset: Elokuvakerhojen kova kilpailu, levittäjien takkuilevat toimitusketjut ja uusien formaattien, kuten VHS, Betamax ja Video 2000, tulo markkinoille. TYYn siipien [sic] alla toiminta alkoi kuitenkin elpyä nopeasti.

1990-luvulta aina myöhäiselle 2010-luvulle Kinokoplalla on pyyhkinyt hienosti. Syys- ja kevätsarjat muodostavat toiminnan selkärangan, joiden lisäksi se järjestää runsaasti muita elokuva-aiheisia tapahtumia. Yksi vuoden kohokohdista on jo vuosia ollut Kinokoplan ja Kirjakahvilan Taiteiden yön mykkäelokuvanäytös. Tänä vuonna Brinkkalan tunnelmallisella sisäpihalla esitetään suomalainen mykkäelokuva Louhi, Pohjolan noita (2017) ja Cannesissakin palkittu Valkoinen peura (1952). Torstaina 17.8. järjestettävän tapahtuman tarkemmat tiedot voit katsoa täältä.

Kinokopla pitää yllä kollektiivista elokuvankatselun kulttuuria aikana, jolloin suoratoistopalvelut valtaavat alaa. Vaikka Kinokopla on leimallisesti opiskelijoiden elokuvakerho, sen näytöksiin ovat tervetulleita kaikki. Näytöksissä istuu niin uusia kuin vanhoja katsojia vuosikymmenien takaa. Monet heistä eivät välttämättä saliin astuessaan tiedä mitä ovat tulossa katsomaan – he luottavat siihen, että Kinokopla on jälleen onnistunut valitsemaan sarjaansa mielenkiintoisimmat uutuudet, vanhat helmet ja tulevaisuuden klassikot.

 

Janne Salakka

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen

Kinokoplan 50-vuotishistoriikin päätoimittaja

Kinokoplan puheenjohtaja 2014

Kinokoplan hallituksen jäsen 2013

 

kaupunkivaikuttamisen koordinointi
Janne Salakka