Olet täällä

TET-paikkana ylioppilaskunta

Mette Hämeenaho | 12.05.2017

"Mihin sä meet TETiin?"
"Turun yliopiston ylioppilaskuntaan, entä sä?"
"Mikä oli?? Miks ihmeessä…"

Kyseisen keskustelun olen saanut viime viikkojen aikana käydä useasti. Ihmiset ihmettelevät valintaani tulla TET-harjoittelijaksi Turun yliopiston ylioppilaskuntaan (TYY). Useimmat heistä eivät tiedä edes mitä järjestö tekee. En tiennyt minäkään silloin. 8-luokkalaisena tietoni koko yliopistosta oli hataralla pohjalla.

Olen yllättävän nuorena ollut jo kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta. Toimin toista vuotta aktiivisesti Turun Nuorisovaltuustossa. Kyselin opinnonohjaajaltani vaihtoehtoja järjestöalan puuhiin, koska minulle TET-paikka lempivaatekaupassa tai -kahvilassa ei kuulostanut kovinkaan houkuttelevalta. Halusin jotakin erilaista. Niinpä opo ehdotti TYYtä ja tartuin ideaan.

Paikan päällä käydessäni kaikki vaikuttivat supermukavilta ja olo oli tervetullut. Aluksi uudet nimet ja tehtävänimikkeet pistivät pään pyörälle, mutta päivän edetessä erilaisissa viikkopalavereissa, kaikki alkoi selkeytyä. Seuraava askel oli loputtomien lyhenteiden ja käsitteiden sisäistäminen. Minua aina kehotettiin kysymään, jos en ymmärrä jotain. Kovinkaan montaa kertaa en ehtinyt edes ilmaista hämmennystäni, kun joku jo innokkaasti selitti asian. Oli hauskaa yrittää rekisteröidä niin paljon tietoa kerralla, ja huomata unohtaneensa puolet viiden minuutin päästä.

Myönnän googlailleeni TYYtä ja sain pienen käsityksen sen merkityksestä: koulutus-, ja sosiaalipolitiikkaa sekä edunvalvontaa. Mitä se sitten todella tarkoittaa, jäi auki. Tämän viikon aikana olen kuitenkin tullut viisaammaksi ja yllättynyt jopa kuinka konkreettista vaikuttamista TYYssä tehdään. Pääsin silmäilemään useita lausuntoja ja mielipidekirjoituksia, joita porukka täällä on kirjoittanut ja seuraamaan kokouksia, joissa kyseisistä asioista on päätetty. Mieleenpainuvin ehkä kuitenkin oli heidän järjestämä Takinkääntöpäivä, joka osoitti kuinka kantaa voi ottaa myös huumoripohjalla. (Katso Takinkääntökatsaus)

Viikko on opettanut paljon. Aion ehdottomasti viedä toiminnasta vaikutteita nuorisovaltuustoon, muun muassa tehokkaampaan viestintään liittyen. Olen pystynyt hahmottamaan yliopiston rakenteen paremmin ja saanut ideoita tulevaisuudessa siihen, miten siellä pystyy vaikuttamaan omaan opiskeluympäristöönsä. Toisten omakohtaiset kokemukset ovat olleet mielenkiintoisia esimerkkejä. Toisin sanoen en kadu hetkeäkään tähän ”ryhtymistä”.  Kokemani perusteella voin vain suositella TYYn toimintaa kaikille, joita kiinnostaa vaikuttaa ja tehdä muutosta tai muuten tutustua yliopiston menettelyyn. 

Turun normaalikoulu
Mette Hämeenaho