Olet täällä

Hyviä uutisia

Katariina Kulha | 16.08.2016

Useimmat tietävät, että ylioppilaskunta vaikuttaa päivittäin yliopiston toimintaan ja ottaa kärkkäästi kantaa kansallisiin politiikan kysymyksiin, kuten opintotukiuudistuksiin. Otsikoihin harvemmin nousee se, että toimimme aktiivisesti myös Turun kunnallispolitiikassa. Vastapainona valtakunnan kurjiin koulutusleikkauksiin on kunnallispoliittiselta sektorilla - tuttavallisemmin kupo-sektorilta - viime aikoina kuulunut useita hyviä uutisia.

Hyvä uutinen #1: Yöbussit.

Opiskelijathan juhlivat baareissa perinteisesti muina päivinä kuin viikonloppuisin. Monen pirskeissä myöhään viihtyvän rasitteena on kuitenkin se, että kotiin vievät bussit lakkaavat ajamasta jo tunteja ennen viimeisiä hitaita. Elo-syyskuussa ongelmaan saadaan onneksi helpotusta, kun uusi yölinja 89 alkaa liikennöidä myös keskiviikko- ja torstaiöisin! Vaikka linja liikennöi kokeiluluontoisesti vain 24.8.-22.9., keventää se ainakin kaikkien Halisten ja Ilpoisten suunnalla asuvien öistä kotimatkaa.

Suuri vaikutus toivotun yölinjakokeilun toteutumiseen oli joukkoliikennepalvelujen päällikkö Sirpa Kortteella. Ryhmä 40 000 - siis turkulaisten opiskelijoiden etuja ajava opiskelijoiden yhteistyöryhmä - kävi tapaamassa Kortetta keväällä ja keskusteli yölinjojen tarpeesta. Ajatus alkusyksyyn ajoittuvasta kokeilusta sai hyvän vastaanoton, ja kesäkuussa kaupungin joukkoliikennelautakunta antoi sille siunauksensa. Nyt onkin enää opiskelijoiden tehtävä muistaa ladata bussikorttinsa ennen bileisiin lähtöä!

Hyvä uutinen #2: Asfaltti.

Elokuu on tuonut tullessaan kauan kaivattua parannusta Vatselankadun päähän, jonne on vihdoin saatu kunnollinen, asfaltoitu kevyen liikenteen väylä. Jos tien nimi ei soita kelloja, tiedoksi: kyse on Publicumin vieressä sijaitsevasta hiekkaisesta parkkipaikasta, jossa ainakin jokainen Assarilta Yo-kylään pyöräilevä tietää varoa paitsi tien syviä kuoppia, myös villin lännen hengessä parkkeerattuja autoja. Monet entiset TYY-toimijat muistavat, että alueen parantamisesta on käyty keskusteluja jo yli vuosikymmen sitten. Tänä keväänä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Manni lupasi vauhdittaa asioita. Vaikka epämääräiselle maapläntille on jatkossa syytä suunnitella vielä paljon muutakin, on turvallinen kulkuväylä pyöräilijöille ja jalankulkijoille jo silminnähtävää edistystä ja ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.

Hyvä uutinen #3: Yhteistyö.

Lopuksi voi mainita esimerkin siitä, kuinka yhteistyö yliopistoyhteisön ja kaupungin välillä parhaimmillaan toimii. Heinäkuussa nimittäin Turun kaupunki, Turun yliopisto, TYY ja Åbo Akademis Studentkår ottivat yhdessä kantaa YTHS:n puolesta. Aloite yhteiskannanottoon tuli kaupungilta, mikä osoittaa, että Turussa halutaan pitää huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista myös sote-uudistuksen myllerryksessä.

Kaikista iloisista uutisista huolimatta Turkukaan ei ole opiskelijakaupunkina (vielä) täydellinen. Eikä pidä unohtaa, että kupo-sektorilla on tehtävää myös Raumalla ja Porissa. Yllä kuvatut tapaukset onneksi osoittavat, että sinnikkäällä vaikuttamisella asiat menevät eteenpäin. Ja koska vaalit ovat keskeisin paikka vaikuttaa politiikassa, TYYssä valmistaudutaan jo täyttä häkää ensi huhtikuun kuntavaaleihin. Jos olet itse kiinnostunut ehdokkuudesta kuntavaaleissa, löydät siitä paljon tietoa TYYn sivuilta osoitteesta http://www.tyy.fi/fi/toiminta/kuntavaalit-2017.

Varmaa on, että keväällä 2017 Turku ei jää ilman opiskelijoiden omaa vaalikampanjaa. Stay tuned!

Kunnallispoliittinen vastaava
Katariina Kulha