Olet täällä

Perjantai 13. päivä – Opintotuen kohtalonpäivä

Sami-Petteri Seppä | 12.03.2015

Eduskunta äänestää huomenna toisen kerran hallituksen esityksestä, jonka myötä opintotukea ei voi enää saada toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Toista korkeakoulututkintoa suorittava opiskelija ei olisi siis oikeutettu opintotukeen tulevaisuudessa silloinkaan, kun hän ei olisi nostanut ensimmäistä tutkintoa varten yhtäkään opintotukikuukautta. Päätös on monella tapaa pöyristyttävä. Sille on vaikea, ellei jopa mahdoton, löytää järkiperusteita.

Lakimuutoksen ongelmallisuutta päivitellään myös sivistyslakivaliokunnan mietinnössä, ja loppukappaletta lukuun ottamatta valiokunnan voisi jopa luulla sen vastustavan sitä. Valiokunta seisoi kuitenkin hallituksen esityksen takana. Sivistyslakivaliokunta käytännössä linjaa, että huono päätös, mutta se on vain tehtävä.

Just.

Uudistus on poikinut viimeisen kahden päivän aikana kymmeniä ja kymmeniä kirjoituksia, mutta en ole vielä törmännyt yhteenkään, jossa hallituksen esityksestä löydettäisiin jotain positiivisia puolia. Edes sivistyslakivaliokunta ei niitä löytänyt. Enkä ihmettele. Esitykselle asetetut tavoitteet eivät täyty millään mittarilla, eikä sillä ole etuja yksilölle taikka yhteiskunnalle. Kaikki häviävät.

Eniten asiassa kummastuttaa kuitenkin hallituspuolueiden kansanedustajien toiminta. Tiistaisessa äänestyksessä eduskunnan rivit olivat täysin suoria, eikä yksikään hallituspuolueen edustaja uskaltanut äänestää aloitetta vastaan. Ei, vaikka kyseiset kansanedustajat ovat aiemmin puolustaneet juuri opiskelijoiden asemaa ja ratsastaneet näillä teemoilla jopa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Osa näistä edustajista on tuonut samat teemat esille myös tämänhetkisissä eduskuntavaalikampanjoissaan.

Nyt olisin äärettömän tärkeää osoittaa kansanedustajille opiskelijoiden mielipide! Tykätkää, jakakaa ja ennen kaikkea kontaktoikaa! Ylioppilaskunnat ovat suoraan yhteydessä kansanedustajiin, mutta opiskelijayhteisön voiman osoittaakseen olisi tärkeää, että he saisivat viestejä mahdollisimman laajalta joukolta. Julkaisimme eilen helpon tavan yhteydenottoon. Siihen menee vain muutama minuutti. Nyt jos koskaan muutaman minuutin uhraaminen todella kannattaa!

Taistelu opintotukilain heikennyksestä osoittaa myös miksi on tärkeää tulevissa vaaleissa seurata edustajia, jotka sitoutuvat opiskelijoiden tavoitteisiin. Ennen äänestyspäätöstä on hyvä katsoa, ketkä ehdokkaat seisovat opiskelijoiden asian takana. Paras tapa tähän onkin seurata ehdokkaiden antamia koulutuslupauksia. Yksi lupauksista on juuri se, ettei opintotukea enää heikennetä.

Perjantaina on syytä painaa mieleen kansanedustajat, jotka äänestävät opintotuen heikennyksen puolesta ja kansanedustajat, jotka äänestävät sitä vastaan. 

Opiskelijan muisti on pitkä – ja hyvä niin. 

Lue myös:

Opintotukimielenosoitus Helsingissä – Tule mukaan TYYn bussiin

Opintotukea uhataan jälleen - Nyt on aika vaikuttaa!

Sosiaalipolitiikka
Sami-Petteri Seppä