Olet täällä

Virtaa vaalivuoteen

Mikko Mononen | 20.01.2015

Tammikuu on sydäntalvea, jolloin luonto nukkuu. Ylioppilaskunnassa ei kuitenkaan nukuta, vaan TYYssä uudelle vuodelle tunnusomaista ovat uudet suunnitelmat ja uudet toimijat. Uusi hallitus tuo aina valtavan määrän innostusta ja energiaa toimistolle, mikä tekee tammikuusta vuoden aikaansaavimpia kuukausia. Ensimmäiset kaksi viikkoa toimistolla ovatkin kuluneet kuin siivillä. Uusi hallitus on perehtynyt tehtäviinsä ja ennättänyt tarttua toimeen. Ilmassa on odotusta ja jopa pientä jännitystä tulevaa vuotta kohtaan. Hyvä niin, sillä vuosi 2015 on TYYn ja ylioppilasliikkeen kannalta hyvin tärkeä vuosi.

Keväällä käytävissä eduskuntavaaleissa ja niiden jälkeisissä hallitusneuvotteluissa linjataan muiden asioiden ohella myös suomalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuudesta. Tapetille noussee jälleen myös opiskelijoita koskettavia kysymyksiä, jotka saattavat liittyä mihin vain maksuttomasta koulutuksesta opintotukeen ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Huhtikuun lähestyessä vaalit alkavat näkyä katukuvassa ja mediassa puolueiden ja ehdokkaiden kilvan kaupitellessa äänestäjille omaa poliittista ohjelmaansa. Opiskelijoiden on syytä olla hereillä ja osallistua julkiseen keskusteluun viestimällä ehdokkaille ja äänestäjille opiskelijoille tärkeistä teemoista. Tulevien päättäjien tulee ymmärtää korkeakoulutuksen merkitys Suomen tulevaisuudelle.

Kansallisen tason lisäksi opiskelun edellytyksiä edistetään myös Turun yliopistossa. Tulevana vuonna keskusteltavaksi tulee erityisesti yliopiston sisäinen rahoitusmalli. Rahoituksella on merkittävä ohjaava vaikutus yksiköiden toimintaan, minkä vuoksi opetuksen riittävät resurssit tulee huomioida rahanjakomallissa. Rahanjaon lisäksi opiskelun edellytyksiä vahvistetaan kehittämällä opintojen ohjausta ja mahdollisuuksia joustavaan opiskeluun. TYY tulee vaikuttamaan siihen, että opiskelijoiden ohjauksen ja vastaanoton hyvien käytänteiden suositukset otetaan käyttöön kaikissa Turun yliopiston yksiköissä.

Ylioppilaskuntaa tuodaan lähemmäs jäsenistöä viestinnän ja opiskelijakulttuurin kautta. TYYn uudet nettisivut, tapahtumakalenteri, uutiskirje ja sosiaalinen media valjastetaan hyötykäyttöön, kun yhteyksiä alayhdistysten suuntaan kehitetään niin Turussa, Porissa kuin Raumalla. Kampuksella ylioppilaskunta tulee näkymään erityisesti alkusyksyn kampusviikolla sekä marraskuun edustajistovaaleissa, joissa edustajistoon valitaan uusia jäseniä kaksivuotiskaudelle. Opiskelijoilla on siten tänä vuonna mahdollisuuksia äänestää ja vaikuttaa sekä valtakunnantason vaaleissa että paikallisesti ylioppilaskunnassa.

Vappuakaan ei unohdeta. Sellainen järjestetään tänäkin vuonna. Tottakai.

Puheenjohtaja
Mikko Mononen