Olet täällä

Arvoisa kokousväki, mimmonen homma?

Matti Vähä-Heikkilä | 17.11.2014

”Kokous on tilaisuus johon kaksi tai useampi henkilö kokoontuu päätöksentekoon tai keskusteluun asiakysymyksistä.” Näin todetaan kielitoimiston sanakirjassa. Ylioppilaskunnan hallitus kokoustaa pääsääntöisesti kerran viikossa lukuvuoden aikana. Asiaa kokouksiin kertyy vaihtelevasti ja käsittelyajat ovat vaihdelleet vain muutamista minuuteista useamman tunnin vääntöihin. Hallituksen kokoustaminen on helppoa, kun on vakiintuneet käytänteet ja asioiden valmisteluun panostetaan kunnolla.

Kokouksien arkkityyppi, liittokokous, on suurta hurmosta, joka sisältää niin ilontäyteisiä hetkiä kuin myös karvasta pettymyksen kalkkia. Liittokokoukset keräävät yhteen kansaa eri puolilta maata linjailemaan yhteisistä asioista ja valitsemaan avainhenkilöitä avaamaan edunvalvonnallisia lukkoja seuraavalla kaudella. Viime viikolla torstaina ja perjantaina Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) asioita hahmoteltiin isolla pensselillä Hotelli Haagassa, Helsingissä. Liiton eri jäsenjärjestöt olivat edustettuina, ja kaikkien äänet kajautettiin ilmoille.

Opiskelijoiden Liikuntaliittoon kuuluu niin yliopisto- kuin ammattikorkeakouluopiskelijoitakin, joten mielipiteitä löytyy laidasta laitaan ja poliittinen debatti on ajoittain todella kiihkeää. Taustoista riippuen intressit vaihtelevat huomattavasti. Asioihin perehtyminen on välttämättömyys, jotta saadaan oikeasti asiantuntevasti keskusteltua aiheista ja rakentavasti edustettua tuhansia ihmisiä oman äänen voimalla. Liittokokouksissa materiaalia on massiiviset pinot erilaisten dokumenttien muodossa. Esimerkiksi OLL:n liittokokousmateriaaleissa oli 16 virallista dokumenttia ja erilaisia taustapapereita näitä tukemaan useita kymmeniä sivuja.

OLL:n lisäksi myös Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL linjaa tärkeimmät päätöksensä liittokokouksissa normaalisti kerran vuodessa. Kokousmateriaalia on tärkeiden asioiden vaatimat määrät, jotta kaikki asiat saadaan käsiteltyä kahden päivän aikana. Liittokokous on todella iso ponnistus, kun yli satapäinen opiskelijapoliitikkojen lauma yrittää löytää yhteisen sävelen kantamaan ylioppilasliikettä oikeaan suuntaan. Henkilövalintoja pohjustetaan huolella esimerkiksi paneelikeskustelujen muodossa jo ennen kokousta pitkin syksyä, sillä liitto tulee seuraavan vuoden olemaan valittujen henkilöiden hellässä huomassa ja tehtäviin halutaan valita vain kaikista timanttisimmat tyypit puolustamaan omia etujamme valtakunnan tasolla.

Alayhdistysvastaava
Matti Vähä-Heikkilä