Olet täällä

Vappupuhe 2014

Jussi Niemiminen | 01.05.2014

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Jussi Niemisen Vappupuhe Taidemuseonmäellä 30.4.2014 klo 17.55.

Opiskelijat, kaupunkilaiset, hyvä vappukansa!

Tulevaisuuden yhteiskunta rakentuu kansainvälisyyden, innovaatioiden sekä joustavan ja kannustavan liike-elämän perustalle. Tässä, kuten niin monesti ennenkin, me opiskelijat voimme olla suunnannäyttäjinä ja sillanrakentajina, vaikka sitä ei meille aina helpoksi tehdäkään.

Valtiontalouden sopeuttamistarpeet iskivät myös yliopistojen rahoitukseen samalla, kun hakijasumaa pyritään purkamaan lisäämällä aloituspaikkoja. Pienemmät resurssit suuremmalle määrälle opiskelijoita ei voi olla vaikuttamatta koulutuksen laatuun. Masennukseen ei kuitenkaan ole syytä vaipua. Yliopistoilla on käynnistymässä ulkoisen rahoituksen kierros, jossa valtio on luvannut jokaisesta kerätystä eurosta kolminkertaisen vastinrahan.

Ylioppilaat, tämä rahoituskierros ei ole yksin yliopistomme ja elinkeinoelämän välinen projekti vaan meidän kaikkien yhteinen. Meidän tulee olla mukana takaamassa mahdollisimman hyvät lähtökohdat koulutuksemme järjestämiselle osoittamalla yritysmaailman vaikuttajille, että olemme heidän investointiensa arvoisia.

Ystävät, meillä on kuitenkin oikeus odottaa kohtuullisia investointeja maamme tulevaisuuteen myös valtiovallalta. Tänä keväänä YTHS:ltä leikattu vuokratuki tulee tarkoittamaan merkittäviä haasteita opiskelijoiden terveydenhoidon järjestämiseen tulevaisuudessa.

On koko kansan etu, että nuori korkeakoulutettu väestömme siirtyy työelämään hyvinvoivana sekä kyvykkäinä tekemään pitkän uran, joutumatta työvoiman ulkopuolelle mahdollisesti jo uransa keskivaiheilla.

Vaikuttamistyötä tämän päätöksen kohtuullistamiseksi jatketaan.

YTHS on paras taho toteuttamaan opiskelijoiden terveydenhuollon ollen myös heidän ongelmiensa ja tarpeidensa suurin asiantuntija.

Miksi meihin, opiskelijoihin, sitten kannattaa investoida?

Turussa elää tiivis ja erittäin aktiivinen opiskelijayhteisö, jonka toiminnan keskiössä ovat sadat eri opiskelijayhdistykset, jotka tuottavat palveluita jäsenilleen. Näissä yhdistyksissä meillä on mahdollisuus kehittää ja haastaa itseämme.

Tästä yhteisöstä löytyy se potentiaali, jolla tämä maa nostetaan uudestaan jaloilleen. Tässä yhteisössä kytee ne tulevaisuuden innovaatiot ja tulevaisuuden yrittäjät, jotka vievät Suomea eteenpäin vielä vuosikymmeniä.

Haluaisinkin haastaa kaikki teidät kuulijat, etenkin median edustajat, tutustumaan paremmin tähän yhteisöön ja antaa sen näyttää teille, miksi opiskelijat ovat investointi, joka ei ole pelkästään kannattava vaan välttämätön!

Hyvä vappukansa!

Näihin asioihin ja ongelmiin voimme kuitenkin paneutua myöhemmin, sillä tänään on juhlapäivä. Juhlapäivä, jonka te kaikki olette ansainneet! Tehkää siitä itsellenne ikimuistoinen!

Ylioppilaat!

Lakit, päähän

Hyvää vappua!

Puheenjohtaja
Jussi Niemiminen