Olet täällä

Opiskelijan muisti eli kuinka kehtaatte edes ajatella lukukausimaksuja

| 31.03.2014

(c) Kukka-Maaria Wessman

Toisin kuin voisi kuvitella, kuva ei ole kehysriihestä viime viikolta. Kuva on Helsingistä Kyllä maksuttomalle koulutukselle -suurmielenosoituksesta vuodelta 2010. Juuri järjestötoimintaan mukaan hypänneenä fuksina matkustin sinne TYYn bussikuljetuksella katsomaan, kun vaalien alla valtakunnalliset opiskelijajärjestöt tenttasivat puolueita opiskelijoiden toimeentulosta, opintotuen lainapainotteisuudesta ja lukukausimaksuista.

EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksukokeilu oli juuri alkanut. Opiskelijat esittivät huolensa epätasa-arvosta ja siitä, että lukukausimaksujen harkitseminen yhdelle ryhmälle voisi johtaa lukukausimaksuihin kaikille. Kaikkien puolueiden edustajat vannoivat kaksituhatpäiselle joukolle, että he eivät kannata lukukausimaksuja (ainakaan) suomalaisille opiskelijoille.

Vaan kuinkas sitten kävikään?

Lukukausimaksut myös suomalaisille korkeakouluopiskelijoille nousivat keskusteluun kehysriihessä viime viikolla. Koulutus onneksi säilyy maksuttomana kaikille, mutta opiskelijat ovat syystäkin järkyttyneitä.

Opiskelijoiden taloudellinen tilanne heikkenee jatkuvasti ja sitä heikentävät myös kehysriihessä vahvistetut päätökset opintotuen ehtojen kiristämisestä. Monilla opiskelijoilla on juuri ja juuri rahaa elämiseen, joten on selvää, etteivät kaikki pystyisi maksamaan lukukausimaksuja. Jouduttaisiin ottamaan lainaa, käymään töissä tai jopa luopumaan kouluttautumishaaveista.

Neljä vuotta sitten itkin onnesta, kun sain kuulla päässeeni opiskelemaan Turun yliopistoon. Irtisanouduin työpaikastani puhelinmyyjänä. Halusin opiskella täysipäiväisesti, vaikka se tarkoitti kämppää kaukaa kampukselta ja Assarin lounasta päivän pääateriana.

Näiden neljän vuoden aikana keskustelu on kääntynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan. Lukukausimaksut johtaisivat koulutuksen tasa-arvon, Suomen ylpeydenaiheen, murtumiseen. Suomen talous voi huonosti, mutta se ei koskaan voi niin huonosti, että me joutuisimme luopumaan maksuttomasta koulutuksesta.

Kukka-Maaria Wessman

Hallituksen koulutuspoliittinen vastaava ja ympäristövastaava

PS. Tykkäätkö sinäkin maksuttomasta koulutuksesta? www.facebook.com/maksutonkoulutus