Olet täällä

Haaste: pidetään huolta asumisympäristöstämme, tuotettaan kaikki esteettömämpää asumista

| 14.10.2013

Hassun kokoinen ja muotoinen kylppäri, pyörätuoliliuska ja valaistut opastaulut. Esteettömyyskeskustelussa mennään usein yksittäiset epäkohdat ja niihin kehitetyt ratkaisut edellä, ja hyvä niin: kukaan harvemmin kiistää esteettömyyssäännösten tärkeyttä ja arvostamme heitä, jotka selviävät haasteellisemmassa arjessa. Toisaalta keskustelu esteettömyysratkaisuista tuntuu usein katoavan kauas opiskelija-asumisen ja -vaikuttamisen arjesta.

Opiskelija-asunto on usein ensimmäinen oma kämppä myös niille, jotka esteettömyysratkaisuja jokapäiväisessä elämässään tarvitsevat. Tilanne on sikäli hyvä, että tällä hetkellä on ilmeisesti tarjolla riittävästi esteettömiä asuntoja, mutta esteettömyyden haasteet tulevat vastaan heti kynnyksellä: liikkuminen kampuksella ja lähiympäristössä on turkulaisessa noin kolmen kuukauden mittaisessa marraskuussa haastavaa ihan kaikille opiskelijoille, esimerkiksi liikuntaesteisten kohtaamisista haasteista puhumattakaan.

Esteetön ympäristö, jossa kulkureitit ovat loogisia ja opasteet selkeitä, turhat portaat ja kynnykset on poistettu ja kuunteluympäristö on säädetty meluvalleilla ja eristeitä fiksusti on kaikille hyvä ja turvallinen. Sama pätee myös esteettömän asuntoon: hassunmuotoinen kylppäri saattaa mahdollistaa jälkikasvun kylvettämisen tehokkaasti, liuskaa pitkin kulkee kätevästi fillari, ja riittävällä fontilla tehdyt kyltit ovat tarpeen itse kullekin silloin, kun hukkaa silmälasinsa. Esteettömyysasiat ovat siis paljon muutakin, kuin normeja ja säädöksiä, ja ne helpottavat kaikkien opiskelija-asujienkin arkea.

Näin syksyllä saimme opiskelija-asumisen piiriin taas 1300 kämpällistä uusia naapureita. Osa tarvitsee esteettömyysratkaisuja arjessaan, hyötyä niistä on kaikille. Opiskelijaedustajat ylioppilaskyläsäätiössä ja asukastoimikunnissa voivat perehtyä ja työskennellä esteettömän asumisen eteen, mutta heitän haasteen myös meille kaikille opiskelija-asukeille. Edistetään kaikki asumisemme yhteisöllisyyttä ja esteettömyyttä pienillä fiksuilla jutuilla: jutellaan naapurin kanssa hississä, tehdään vikailmoitus, kun rappukäytävän lamppu on palanut ja tehdään ilmoitus Paikalla-palvelun (www.turku.fi/paikalla) kautta jos hiekoitus on unohtunut tai katumerkinnät kuluneet pois.

Otetaan projektiksi tehdä omasta asuinympäristöstämme vähän parempi ja esteettömämpi.