Olet täällä

Alayhdistysten alkuvuosi

Aku-Mathias Kähkönen | 11.02.2013

Turun yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimii tänä vuotena 138 alayhdistystä. Alayhdistysluettelo hyväksyttiin vuodelle 2013 hallituksen tammikuisessa kokouksessa pienin muutoksin. Joka vuosi pari uutta yhdistystä hakee alayhdistysasemaa ja pari yhdistystä jättää hakematta sitä, toiminnan hiivuttua tai loputtua syystä tai toisesta. Täten TYYn alayhdistyskenttä pysyy myös tulevaisuudessa aktiivisena ja monipuolisena, koostuen tiedekuntajärjestöistä, ainejärjestöistä, osakunnista ja harrasteyhdistyksistä.

Näin alkuvuodesta yhdistyksen hallitukset ovat varmasti uppoutuneet omaan toimintakenttäänsä perehtymiseen ja toimintasuunnitelman toteutussuunnitelman laatimiseen. Itse paljon yhdistystoiminnassa mukana olleena annan kaikille hallituslaisille pari neuvoa:

  • Valitse toimintasuunnitelmastasi ne sinulle itsellesi tärkeimmät projektit, jotka itse haluat toteuttaa.
  • Priorisoi vuoden tärkeimmät uudistuskohteet.
  • Muista pitää pilke silmäkulmassa (googlaa huviksesi Sayre's law!).

Neuvot voivat kuulostaa epäortodokseilta monelle, sillä yhdistyksen kokous hyväksyy toimintasuunnitelman ja määrää hallituksen toteuttamaan sen. Se ei kuitenkaan useimmiten määrittele mitkä projektit ovat keskeisimpiä vaan tämä jää toteuttajalle määriteltäväksi. Totuushan on että kaikkia tosukirjauksia ei samalla intensiteetillä pysty toteuttamaan eikä tarvitsekaan. Joskus asioiden edistäminen tarkoittaa yhtä blogikirjoitusta ja puolen tunnin palaveria, toisinaan taas kyse on pitkällisestä valmistelusta ja koko vuoden kestävästä lobbauksesta. Tästä syystä kannattaa priorisoida ne itselle rakkaat projektit tai muuten asia jää hampaankoloon vuoden loputtua.

Luottamustoimessa ollessa urautuu myös helposti omaan järjestömaailmaansa ja vuoden loputtua huomaa elävänsä tieteenalajärjestön rajojen määrittelemää elämää. Siksi kannattaa välillä pitää tauko, käydä toimiston ulkopuolella ja muistaamyös pitää hauskaa, esimerkiksi ylioppilaskuntien yhdistymisvuosipäivää juhlistavilla sitseillä.

Opiskelijoille on myös itsestään selvää, että toiminnan kehittämiseen tarvitaan koulutusta. Tästä syystä TYY järjestääkin alayhdistyksilleen monipuolisia luentoja alkuvuodesta. Koulutukset ovat sektorikohtaisia, jotta niistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä hallituksille heidän oman tehtävänsä toteuttamisessa. Tapahtumat ovat tietenkin avoimia kaikille kiinnostuneille. Materiaaleihin voi vielä palata TYYn internetsivuilla, jos ei ehtinyt paikalle tai haluaa kerrata sisältöä.

Toimeliasta yhdistysvuotta odottaen

Aku-Mathias Kähkönen

Turun Yliopiston Ylioppilaskunnan alayhdistys-, liikunta- ja yrityssuhdevastaava


Aku-Mathias Kähkönen