Olet täällä

Lukeeko tätä edes kukaan?

| 14.01.2013

Tiesitkö, että TYYn viestinnän tulee olla yhdenmukaista, vuorovaikutteista ja avointa? Samaan aikaan viestintää tulee myös siirtää entistä enemmän sähköiseen muotoon. Näin sanotaan TYYn poliittisessa linjapaperissa. Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa taas todetaan, että opiskelijan tavoittaminen on yksi vuoden keskeisimmistä painopistealueista. TYYn tulee myös tarjota tietoa mielenkiintoisemmassa muodossa. Hei, helppo nakki!

Ylioppilaskunta on yhtä kuin sen jäsenistö. Nykyisellään TYYn viestintä ei kuitenkaan tavoita edes puolia jäsenistöstä. Jäsenten huonon tavoitettavuuden lisäksi ongelmia ovat kuntalaisten tiedon ja kiinnostuksen puute. Todiste tästä saadaan todennäköisesti jälleen syksyllä, kun edustajistovaaleissa käy äänestämässä karkeasti sanottuna kolmannes ylioppilaskuntalaisista. Valta keskittyy pakostakin, kun ottajia ei kamalasti ole.

Trendi on huolestuttava ja näkyy yleisemminkin yhteiskunnassa. Yhteisten asioiden hoito ei kiinnosta. Asioihin ei joko haluta vaikuttaa tai omiin vaikutusmahdollisuuksiin ei uskota. On sitä tärkeämpääkin tekemistä kuin keskipitkän aikavälin taloussuunnitelmaan tutustuminen.

Ja siinähän se ongelma tiivistyikin. Kovin harva saa oikeasti tyydytystä kokouspapereihin perehtymisestä, mutta yleisesti ottaen se mielletään edellytykseksi päästä vaikuttamaan asioihin. Tosiasiassa (ylioppilas)kuntatoimijat pohtivat vuodesta toiseen, mitä jäsenistö haluaa. Mikä on juuri sinun mielipiteesi TYYn nettisivujen sisällöstä, mitä sinä haluat meidän tekevän.

On hienoa, että viestintä on nostettu yhdeksi vuoden keskeisimmistä kehityskohteista. Ongelmat eivät kuitenkaan katoa ylimääräisellä jäsenkyselyllä tai julistekampanjalla, sillä pohjimmiltaan viestintä on kommunikointia. Ja sen verran puheviestinnän luennolla tuli kuunneltua, että huono kommunikointi on vastaus jotakuinkin jokaiseen vastaantulevaan ongelmaan.

Viestintäongelmissa aletaan lähestyä ratkaisua siinä vaiheessa, kun yksipuolisesta blogikirjoituksesta päästään aidosti vuorovaikutteiseen, mielipiteitä jakavaan kommunikointitapaan ylioppilaskuntalaisten välillä. Asiat etenevät sitten, kun minä tiedän sinun mielipiteesi, eikä ainoastaan toisin päin. Tällöin saavutamme myös toimintasuunnitelman jalon tavoitteen mielenkiintoisemmasta tiedotuksesta. Mistäs tämä kommunikointivastaava muuten tietää, mikä sinua kiinnostaa? Toimiston ovi on avoinna, tule kertomaan.

Petra Peltonen

Hallituksen viestintävastaava 2013