Olet täällä

Sosiaalipoliittinen vastaava kiittää hallitusajasta ja pakottaa keskusteluun yhdenvertaisuudesta

| 30.09.2012

Hyvien veljien saunailtoja, valmiiksi taputeltuja valintoja, ”hienoja miehiä” ja vaikeita naisia. Teemat haluaisi liittää ennemminkin Kekkosen aikaiseen Suomeen kuin yhteen Suomen suurimmista ylioppilaskunnista. Tällaiset ajatukset ovat kuitenkin puhututtaneet erityisesti ylioppilaskuntamme naistoimijoita, eikä vähiten teemojen ajankohtaisuuden takia. TYYläiset useasti alleviivat pitkiä perinteitään, mutta naisnäkökulmasta ne saattavat näyttää välillä turhankin keskiaikaisilta.

Kuluva vuosi TYYn hallituksessa on ollut antoisa ja opettavainen, haastava ja ylipäätään ikimuistoinen. Omalta osaltani taipaleeni hallituslaisena päättyi viime keskiviikkona, pyytäessäni eroa tehtävästäni, ja edustajisto luonnollisesti eron myönsi. Lähden markkinointipäälliköksi turkulaiseen Linnateatteriin, ja työtarjous oli niitä, mistä ei vain voi kieltäytyä. Olen onnellinen uudesta työstäni ja innoissani tulevasta, mutta toki mieli on myös haikea – jäähän moni asia hallituslaisena kesken. Yksi asia haikeuttaa mieltä kuitenkin muita enemmän ja tässä yhdenvertaisuus ajaa muiden intohimojeni, kuten vaikkapa aina yhtä seksikkään asumispolitiikan ohitse.

TYYssä yhdenvertaisuudelle ei hyvää kuulu. Olin hallitukseni ainoa nainen, ja sen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana toimi mies. Pääsihteerimme on mies. Edustajistomme puheenjohtaja on mies, ja hänen varamiehensä on tietenkin mies. Taloustoimikunnassamme on ainoastaan yksi nainen, loput kuusi ovat miehiä, ja toimikunnan puheenjohtaja on luonnollisesti mies. Edustajistomme ryhmäpuheenjohtajat ovat miehiä, poislukien kaksi pienempää ryhmä, joiden edaattorit ovat kaiken kaikkiaan naisia. TYS:n hallituksessa istuu ainoastaan miehiä. TYS:n valtuuskunnassa kaikki kuusi TYYn edustajaa ovat miehiä. Ylioppilaslehden päätoimittaja on sentään nainen, mutta johtokunnassa vain kaksi seitsemästä on naisia. Unican hallituksessa on edustajinamme vain miehiä. Universtas Oy:n hallituksen seitsemän jäsentä ovat – kuinka yllättävää – vain ja ainoastaan miehiä. Valiokunnissa sentään kolmea seitsemästä vetää nainen. YTHS:n elimissä soposihteerimme (nainen) istuu mandaattipaikalla. Opintotukilautakunnassa istuu ainoastaan naisia, sopivien pehmoisten teemojen ympärillä.

Valitse vaginallinen!

Kun ISYYn hallituksesta valitettiin tasa-arvolakiin nojaten hallinto-oikeuteen (kolme naista, neljä miestä), noustiin täälläkin hieman varpailleen. Puhuttiin kuitenkin erilaisesta vaalitavasta, ja mahdollisista tekijöistä valituksen taustalla – eihän meillä täällä mitään huolta ole, TYYssä kun ollaan niin yhdenvertaisia, ja aina valitaan päteviä tyyppejä. Uskotaan siihen, että kyllähän täällä, sivistyksen kehdossa, nuorina ja vetreinä, osataan olla yhdenvertaisia ihan ilman mitään pakkoja tai kiintiöitä. Ja jos yhdenvertaiisuudesta puhutaan, muistaa aina joku kolmannen jalan omaava muistuttaa ainakin kolmesta asiasta.

Ensinnäkin, tilannehan on vain hetkellinen – kakstuhattaluvulla kun on ollut naispuheenjohtajia ja vielä muutama vuosi sitten pääsihterinäkin oli nainen – vapauttaa meidät siis vastuusta ja mitä ilmeisimmin asettaa nykynaiset kiitollisuudenvelkaan senaikaisten toimijoiden ottamisesta mukaan leikkeihin. Täytyykin ryhtyä valmentamaan 2020-luvulle naistoimijoita, silloin on mitä ilmeisemmin meidän vuoromme seuraavan kerran. Toisekseen, kyse on rakenteellisesta ongelmasta ja voimme syyttää alayhdistyksiä kaikesta. Kun alayhdistykset eivät tee naisvalintoja, naiset eivät pätevöidy ja silloin miehet menevät yokuntatasolla heittämällä ohi. Kysehän ei tie-ten-kään ole kulttuurisesta asiasta, johon voisimme ylhäältä omalla esimerkillämme vaikuttaa. Kolmanneksi, sehän oli läppä. ”Hieno mies” on sukupuolista irrallaan oleva termi (tosin en muista sitä koskaan käytetyn naisesta), naiset vaan nipottaa tästä, äläkä Salla säkin ole tästä nyt niin hankala.

Kuten kiitossanoissani edustajiston kokouksessa totesin, dynaamisuuden ja nuorekkuuden taakse on helppo, mutta turha kätkeytyä. Edellä esitetyt luvut, sekä vilkas ja tilanteeseen tyytymätön keskustelu eivät voi olla naisten hankaluutta. On korkea aika myöntää, että kun TYYssä selkeää eroa pätevyydessä ei ole – valitaan mies. Tämä tosiasia on ilmiselvä myös jäsenistön naisille – yokuntatoimintaan ei ole kiinnostusta, sillä koetaan, että naistoimijan tulee edetäkseen olla vähintääkin se cv-haukka, ihmenainen ja omata sellaisia kykyjä ja niin miehiset toimintatavat, että vaginakin ihan unohtuu.

Se, miksi itse olen TYYstä tykkäävä ja y-liikeeseen intohimolla suhtautuva, on mielestäni vastaus tähänkin ongelmaan. Nämä edustajistot, hallitukset ja työsuhteetkin, ovat niitä paikkoja, joissa voidaan tehdä oma osuus paitsi omaa organisaatiota ja yliopistoa, myös koko yhteiskuntaa ajatellen. Kun me kiinnitämme yhdenvertaisuuteen huomiota, pätevöitämme naisia ja teemme naisvalintoja, olemme totuttaneet tulevaisuuden asiantuntijat, johtajat ja työntekijät yhdenvertaisempaan ilmapiiriin sekä varustaneet TYYn naisveteraanit vahvalla itsetunnolla ja miehiin yhdenvertaisuudessa luottavaisella asenteella.

Vaikka edelleenkin toivon TYYn poliittiseen linjapaperiin tiukempaa kirjausta yhdenvertaisuudesta ja henkilövalinnoista, jopa kiintiöiden käyttöönottoa, haluan muistuttaa, että nyt kyse on vain ja ainoastaan teoista. Jos todella kuvittelemme olevamme yhdenvertainen ylioppilaskunta, me emme edes pohdi 86 prosenttisesti miehisen hallituksen täydentämistä miehellä, emmekä me tee samaa pohdintaa taloustoimikuntaa täydennettäessa, eikä meidän puheenjohtajamme nosta varapuheenjohtajaksi miestä ja samalla voivottele yhdenvertaisuusongelmaa. Meidän hallituksemme ei suoraan valitse eri elimiin tuttuja toimijoita, vaan avaamme paikat julkiseen hakuun – jos vaikka ehdolle saataisiin joku vaginallinenkin. Mikäli haluamme, me voimme tehdä nämä valinnat ja lopettaa selittelyn ja voivottelun. Se kun ei ole edes kovin nuorekasta tai dynaamista, vaikkakin miehekästä.

Rakkaudella, lämmöllä ja muilla naismaisilla adjektiiveilla  

 

Salla Mistola  

TYYn hallituksen väistyvä sosiaalipoliittinen, yhdenvertaisuus ja 2. opiskelijakulttuurivastaava

 

 

P.S. Ikimuistoisesta hallitusvuodesta haluan kiittää hallituksen miehekkäitä miehiä Möykkä-Miikkulaisesta Prasu-Laurilaan, omaa listaani ViVaa, sihteereitä ja heidän moninaisia sijaisiaan (Jukka, Anna K, Aapo, Topi, Anna T, Laura) – erityisesti tietenkin vuodesta toiseen uurastavaa Minttua, Tylkkärin naisia Lauraa, Aikkua ja Venlaa, vapputuottajia Lauraa ja Jania, saavutettavuustyöryhmäläisiä, edunvalvontavaliokuntalaisia, edaattoreita, aktiivista epj Villeä ja hänen aisapariaan Eleniustoa, edeltäneitä sopoja Miljaa ja Annaa, muiden yo-kuntien kollegoja, kaikenmoisia yhteistyökumppaneita, aina ihanaa Ekluntia ja tietenkin peeässää!