Olet täällä

Tuutori on jumala

| 09.05.2012

Uudet tuutorit on valittu ja keväällä ja syksyllä on tiedekuntien koulutukset.  Syksyn ohjelman suunnittelu on jo ensimmäisillä tuutoreilla hyvässä vaiheessa ja syksyllä uudet opiskelijat jaetaan tuutoriryhmiin - missä milläkin tavalla. Pian koittaa taas päivä kun yliopistolle saapuu suuri joukko uusia pilttejä, fukseja, pupuja ja fetuksia.

Tuutori on uudelle opiskelijalle usein ensimmäinen kaveri uudella paikkakunnalla. Tuutori kierrättää uusia opiskelijoita ympäri kampusta ja näyttää, mistä löytyy luentosalit ja laitoksen tilat. Kaupunkikierroksella uudet opiskelijat tutustuvat Turkuun ja baarikierroksella tuutori voi viedä ryhmänsä parhaisiin baareihin ja yökerhoihin. Tuutorin johdolla ilmoittaudutaan yhdessä ensimmäiselle kurssille ja ensimmäiseen tenttiin sekä avataan yliopiston sähköposti ja Moodle ensimmäistä kertaa.

Tuutorilla on tärkeä osa uuden opiskelijan integroitumisessa yliopistoyhteisöön. Fuksit on hyvä tutustuttaa sekä omaan ainejärjestöönsä, että laitoksen henkilökuntaan. Tuutori selittää yliopiston perusrakenteet ja kertoo mikä on ylioppilaskunta ja miksi kaikki opiskelijat siihen kuuluvat. Kun tuutorilta kysyy mikä on dekaani tai kuka on yliopiston rehtori, löytyy tuutorilta vastaus kuin apteekin hyllyltä. Kaikkea ei silti tuutorinkaan tarvitse tietää vaan riittää, että ottaa selvää ja kertoo vastauksen huomenna.

Tuutoroinnin ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää hauskanpitoa ja hyvä tekosyy bilettää syksy. Hyvä tuutori kertoo uusille opiskelijoille myös opiskelijan vastuusta ja näyttää itse esimerkkiä. Ryhmän kanssa voi vaikka laskea yhdessä ensimmäisiä demoja tai pitää lukupiiriä.

Hyvällä tuutorilla voi olla uusiin opiskelijoihin suurempi vaikutus kuin uskoisikaan. Itse ainakin tiedän, että tuskin olisin nyt tässä kirjoittamassa blogiani ilman oman tuutorini innoittavaa esimerkkiä. Muistakaa siis tuutorit olla innostavia ja pitää hauskaa, mutta myös olla vastuullisia tuutoreita ja opastaa uudet opiskelijat polulle hyvään opintomenestykseen.

 

Sami Siipola

TYYn hallituksen tuutorointivastaava