Olet täällä

Operaatio ylioppilastalot

| 03.04.2012

TYYn edustajisto päätti viime keskiviikon kokouksessaan ylioppilastalo B:n remonttia koskevista toimenpiteistä. Päätöksen nojalla TYY tavoittelee alayhdistyksiä palvelevien toimisto- ja varastotilojen vuokraamista uudistetusta B-talosta. Lisäksi yhdistysten muuttokustannuksia ja nousevia vuokrakuluja tuetaan, jotta opiskelijaelämä talossa voi jatkua remontin jälkeenkin. Päätöstä on kritisoitu siitä, että se suosii tiettyjä alayhdistyksiä ja horjuttaa yhdistyksille jaettavien avustusten tasapainoa. Mutta mistä remontissa oikein on kyse ja mitä ylioppilastalot kokonaisuutena merkitsevät opiskelijoillemme?

Vuosina 1951-60 rakennetut ylioppilastalot tarjoavat toimistotilojen lisäksi kodin noin 600:lle opiskelijalle sekä tilat muun muassa opiskelijaravintolalle, liikuntahallille, kirjastolle ja osakunnille. Kaiken kaikkiaan 53000 kuutiometriä tilavan ylioppilastalokompleksin rakennuttaminen oli TYYlle valtava voimanponnistus, jonka onnistumisesta opiskelijat saavat nauttia vielä tänäänkin. Vaikka talojen omistus onkin siirtynyt TYS:lle ja määräysvalta säätiössä Turun kaupungille, ovat YO-talot edelleen sekä sijaintinsa että palvelutarjontansa puolesta olennainen osa turkulaista opiskelijaidentiteettiä.

Ylioppilastalo B:n peruskorjaus alkaa toukokuussa 2012. Keskimmäisen talon kaksi alinta kerrosta ovat tarjonneet elintärkeää toimitilaa monille TYYn alayhdistyksille sekä perinteikkäälle kirjastollemme. Uudelleenjärjestelyjen myötä toisen kerroksen toimistokäytävä muutetaan asunnoiksi ja pohjakerroksen osakuntatiloja jaotellaan paremmin toimistokäyttöön soveltuviksi. TYYn kirjaston toiminta jatkuu remontin ajan TYS:n tiloissa Inspehtorinkadulla. Peruskorjauksen mukanaantuoma vuokrien nousu on johtanut siihen, että monet yhdistykset ovat siirtymässä jaetun toimitilan vuokraamiseen kulujensa pienentämiseksi. Edustajiston päättämä vuokrasubventio vakauttaa merkittävästi etenkin pienten yhdistystemme taloutta ja mahdollistaa heidänkin osallistumisensa B-talon elävöittämiseen.

B-talon peruskorjaus vaikuttaa kenties eniten TYYn perinteikkäimpiin alayhdistyksiin - osakuntiin. Osakuntien tilat pohjakerroksessa pienenevät huomattavasti, ja pitkään jatkunut musiikkitoiminta joudutaan suurilta osin lopettamaan. Perinteisiä tiloja uhkaava pilkkominen onkin särkenyt monen osakunta-aktiivin sydämen. Osakunnat eivät kuitenkaan ole jääneet tuleen makaamaan, vaan korvaavat tilat on löydetty Kirkkotieltä ja niiden kunnostustalkoot ovat täydessä vauhdissa. Muutos ei tunnu helpolta, mutta uskon vakaasti, että yli 80 vuotta jatkunut turkulainen osakuntatoiminta osoittaa jälleen uudistumiskykynsä ja selviää koettelemuksista aktiivisten toimijoidensa avulla.