Olet täällä

Leipää pöytään myös kesällä

Lauri Miikkulainen | 12.04.2012

Äsken vietetty pääsiäinen oli opiskelijalle harvinaista herkkua. Kuluneet pyhäpäivät takasivat pitkän viikonlopun jopa suurimmalle osalle niistä jotka tekevät töitä opintojensa ohella. Tarjolla oli aikaa levätä ja ladata akkuja loppukevättä varten. Nyt kerätyillä eväillä tulisi jaksaa rutistaa kevään opintopisteet kasaan ja selvittää suunnitelmat kesää varten.

Kesä tarkoittaa vapaata tai lomaa harvalle opiskelijalle. Suurimmalle osalle opiskelijoista kesä kuluu kesätyön tai työharjoittelun merkeissä. Työnteko kesällä on opiskelijalle tavoiteltu olotila, mutta moni jää tänäkin vuonna vaille työpaikkaa. Kesätyöttömät opiskelijat harmittelevat kohtaloaan. Harvalla on varaa lomailuun tai joutilaisuuteen, vaan töiden puutteessa aika täytetään opiskelulla.

Työnteko kesällä on äärimäisen hyvä sijoitus tulevaisuuteen. Tuore maisteri vailla mitään työkokemusta ei useinkaan ole työnantajille se houkuttelevin palkattava. Suurempi töihin pakottaja on kuitenkin toimeentulo. Opintotuella, ja tarvittaessa sitä täydentävällä lainalla, elää kyllä jotenkuten lukuvuoden aikana, mutta kesä ilman tuloja on haaste. Uutterasti opintoja suorittavat voivat nostaa opintotukea myös kesällä, mutta vähäiset kesätenttimahdollisuudet tekevät opintojen mielekkäästä edistämisestä hankalaa. Opintopisteet raavitaan monesti kasaan vain tukikuukausien turvaamiseksi.

Toimeentulotuen varaan sentään ajautuu harva opiskelija. Yhteiskunta näyttää pelkäävän, että opiskelijat heittäytyisivät lorvailijoiksi jos toimeentulotukea olisi heille kesäisin tarjolla liian helposti. Omaa kieltään tästä pelosta kertoo se, että opiskelija pakotetaan turvautumaan opintolainan nostamiseen, ennen kuin hänelle suostutaan toimeentulotukea myöntämään.

TYY järjestää infotilaisuuden opiskelijoiden kesätoimeentulosta maanantaina 23.4. Lisätietoja ilmestyy pian sähköpostiin ja TYYn nettisivuille. Jos et kuulu niihin onnekkaisiin joiden kesäsuunnitelmat ovat jo selvillä, saavu paikalle kuuntelemaan neuvoja siitä, miten opiskelija saa leivän pöytäänsä kesälläkin.
 


Lauri Miikkulainen