Olet täällä

Vappupuhe 2011

| 02.05.2011

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Rauli Eleniuksen Vappupuhe Taidemuseonmäellä 30.4.2011 klo 17.55.Opiskelijat, kaupunkilaiset, hyvä vappukansa!


Toimiva yhteiskunta voi rakentua vain avoimuuden ihanteelle. Se tarkoittaa luottamusta, rehellisyyttä sekä kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta. Tästä ihanteesta tingitään tänä keväänä aivan liian helposti.

Kahden vuoden ajan velloneen vaalirahakohun jälkeenkään rahoituksen ennakkoilmoitukset eivät olleet eduskuntavaaliehdokkaille itsestäänselvyys. Pakollisia ne eivät olleet, mutta se ei voi riittää selitykseksi. Onko avoimuus todellakin poliitikoille vapaaehtoista? Tuovatko seuraavat neljä vuotta mukanaan lisää skandaaleja ja poliittisen prosessin uskottavuuden rapautumista?

Opiskelijan silmissä suuri osa tuosta uskottavuudesta suli viime vuonna. Kun asioita valmistellaan yhdessä, tarvitaan molemminpuolista luottamusta ja yhteisten tavoitteiden kunnioittamista. Opiskelijat petettiin, kun opintotukea uudistettaessa molemmat yhdessä sovitut parannukset leikattiin pois ja vain tiukennukset otettiin käyttöön. Kovin montaa tällaista opetusta opiskelijaliike ei sulata! Onneksi valtava enemmistö uudesta eduskunnasta haluaa korjata tämän epäkohdan sitomalla opintotuen elinkustannusten nousuun. Silti eläkeindeksien parantaminen on keskustelun keskiössä eikä todennäköinen pääministeri ole vieläkään vastannut suoraan kysymykseen: tehdäänkö opintotuelle vihdoin sen jo kaksikymmentä vuotta kaipaama remontti? Emme vaadi kuin sen, että opintotuki riittää huomenna samaan kuin tänään! Vaadimme myös, että tuki on samansuuruinen koko opiskeluajan! Kuka voisi pitää näitä kohtuuttomina vaatimuksina?


Ylioppilaat! Mitään muuta kansanryhmää ei vuodesta toiseen syyllistetä vääristä valinnoista. Silti me tulevaisuuden rakentajat kannamme oman osamme hyvinvoinnin vaatimasta työtaakasta. Tarjoilemme ravintoloissa, siivoamme ja jaamme postia – samalla kun opiskelemme. Mutta me emme ole pelkkiä maksumiehiä, emmekä suostu raatamaan pelkän kasvun eteen. Meidän, mutta myös meidän lastemme, pitää voida nauttia yhteiskuntamme arvokkaimmista piirteistä: tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja mahdollisuudesta henkilökohtaiseen onneen. Siksi emme hyväksy mitään ehdotuksia siirtää koulutuksen kustannuksia opiskelijan maksettaviksi! Siksi emme hyväksy elinympäristömme tuhoamista talouskasvun nimissä! Sillä paitsi me kaikki nyt, myös sukupolvet ovat keskenään samanarvoisia! Siksi mekin ansaitsemme tulevaisuuden. Siksi jälkeläisemme ansaitsevat puhtaan ja elinkelpoisen maapallon, vaikka se vaatisi meiltä uhrauksia!


Suomalaiset! Maailman muuttuessa meiltä vaaditaan paljon. Meidän pitää sopeutua ajan mukanaan tuomiin uusiin ja outoihin asioihin, joita on helppo pelätä ja vastustaa. Emme kuitenkaan voi piiloutua muutokselta, vaan meidän on kohdattava maailma rohkeasti ja pää pystyssä. Toivotamme kansainvälisyyden tervetulleeksi tarjoamalla houkuttelevaa ja maksutonta koulutusta myös ulkomaisille tuleville osaajille. Jos heille tarjotaan mahdollisuus jäädä Suomeen rikastuttamaan suomalaista kulttuuria, mutta myös verokertymää, enempää heiltä ei voi vaatia. Jos he muuttavat ulkomaille, parempaa mainosta suomalainen koulutus ei voisi saada!

Ystävät! Me vaadimme indeksiin sidottua opintotukea! Me vaadimme tulevaisuuteen panostamista eli yliopistojen valtionrahoituksen turvaamista! Me vaadimme koulutuksen säilymistä maksuttomana kaikille!

Tulevaisuuden Suomi ei ole kilpikonnan tavoin kuoreensa vetäytyvä, vastuusta ja yhteistyöstä kieltäytyvä yhteiskunta. Uhkakuviin perustuva elämänfilosofia on umpimielinen ja näännyttävä. Meidän Suomemme on avoin. Keskustelu ja päätöksenteko on rehellistä, oikeudenmukaista ja luottamusta herättävää. Tulevaisuuden avoin Suomi syleilee erilaisuutta ja moninaisuutta – elämää kaikissa sen yhtä kauniissa muodoissa.

Tänään on ilonpidon päivä. Meidän yhteinen juhlamme! Nauttikaa vapusta!


Ylioppilaat! Lakki päähän!