Olet täällä

AYVK:n pohdintaa toiminta-avustuksista

Tuulia Merivuori | 26.04.2011

 

Alayhdistysvaliokunnan pohdintaa toiminta-avustusten käsittelypäivässä:

Mikä on harrasteyhdistykselle maksimaalisen täydellinen määrä toimintaa kuukaudessa? Kymmenen vai kolmekymmentä tapahtumaa? Entä jos toisella on kolmet jalkapallotreenit viikossa ja toisella on kolme erilaista tapahtumaa viikossa, saavatko ne saman verran pisteitä? Alayhdistykset eivät tiedä säännöllisen toiminnan ja tapahtumien eroa.

Yhdistys kertoo päivittävänsä jäsenluetteloaan tarpeen mukaan. Ei siis anneta kerrointa. Jäsenluettelo tulee päivittää vähintään kerran vuodessa. Päivittäminen tarkoittaa uusien jäsenten lisäämisen lisäksi myös toiminnasta vetäytyneiden poistamista. Jäsenluettelossa tulee lain mukaan lukea jäsenen täydellinen nimi ja kotipaikkakunta.

Toiminnan jatkuvuus tarkoittaa sitä, että miten yhdistys varmistaa toimintansa jatkuvuuden. Valitettavasti jotkut ovat ymmärtäneet tämän kohdan väärin. Tästäkin olisi selvitty paremmilla pisteillä, jos yhdistyksen TYY-kummi olisi pyydetty paikalle kun toiminta-avustushakemusta alettiin kirjoittaa. Toiminnan jatkuvuuden käsite on tullut tutuksi myös kummivierailun yhteydessä ja jo kummin lähettämästä ennakkokyselystä. Tätä ja niin monia muitakin kohtia tulee selventää ensi vuoden hakulomakkeeseen ja avata hakemuksen täyttöohjeeseen.

Jos yhdistys kertoo tapaavansa laitoksen henkilökuntaa, niin voidaanko olettaa heidän tapaavan henkilökuntaa kerran kuukaudessa vai kerran vuodessa? Osa yhdistyksistä on onneksi noudattanut neuvoa jonka mukaan tapaamisten ym. määrä pitää kertoa numeroin eikä sanoin. Vain sillä tavoin yhdistysten toimintaa voidaan arvioida oikeudenmukaisesti.

Mikä on hyväksyttävä syy sille, että yhdistys tekee voittoa enemmän kuin myönnettävissä oleva toiminta-avustus kokonaisuudessaan kerrottuna kolmella? Jos yhdistys toimii keskimääräisellä tasolla, se saa TYYltä avustusta noin 1000€ vuodessa. Tällöin yhdistys saa tehdä voittoa noin 3000€ vuodessa ilman että se vaikuttaa toiminta-avustukseen. Jos yhdistys säästää esimerkiksi viiden vuoden välein järjestettäviin vuosijuhliin, niin se ehtii viidessä vuodessa keräämään 15 000€ ilman että säästöjen kertyminen vaikuttaa avustukseen. Harva yhdistys laittaa omia rahojaan vuosijuhliin enemmän kuin 15 000€.

Yhdistyksessä tulee olla vähintään kymmenen TYYn jäsentä, jotta se voi saada toiminta-avustusta. 10 jäsentä vaaditaan siis myös perusosaan. Jos yhdistys on ilmoittanut alayhdistysilmoituksen yhteydessä hakevansa toiminta-avustusta, niin sille on maksettu perusosa ennakkoon. Jotta toiminta-avustusta voi saada, tulee hakemus liitteineen toimittaa määräaikaan mennessä. Jos perusosa on maksettu ennakkoon, mutta hakemusta ei ole toimitettu hyväksyttävästi, täytyy perusosa periä takaisin. Tulevaisuudessa alayhdistyksiä tulee tutustuttaa sääntöihin paremmin. Mutta mitä tehdään niiden kanssa joihin ei saada mitään yhteyttä?

Suurimpia ongelmia pisteytyksessä ovat hakulomakkeen epäselvyys ja alayhdistysten haluttomuus pyytää apua lomakkeen täyttöön. Panostettakoon siis niihin ensi vuonna. Lopullinen pisteytys ja tämän vuoden avustussummat löytyvät TYYn nettisivuilta tämän viikon torstaina.


Tuulia Merivuori