Olet täällä

Sujuu opiskelu auringonpaisteessakin – jos siihen annetaan mahdollisuus

Rauli Elenius | 02.03.2010

Useimmille opiskelijoille kesäkuukaudet ovat lomaa tenteistä, luennoista ja labra- tai harjoitustöistä. Kesät vietetään harjoittelussa tai muissa töissä, onnekkaimmat voivat päästä jopa oman alan leivän syrjään kiinni. Jotkut pystyvät viettämään kesän lomaillen ja akkuja ladaten. Kuitenkin opintoaikojen rajauksen aikana monilla on tunne, että kesälläkin kannattaa opiskella, varsinkin jos töitä ei satu herumaan.

Nykyisessä taloustilanteessa kesätyöttömyys uhkaakin tavallista useampaa opiskelijaa, ja kesäopiskelu houkuttaa opintojen nopeuttamisen ja tukien vuoksi. Opintopisteiden rutistaminen saattaa olla jopa ainoa tapa taata kesän (niukka) toimeentulo. Usein opintopistepilvilinnaan tuudittautuvalle on luvassa aimo annos kylmää todellisuutta: kirjatenttejä voikin tehdä vain kahtena päivänä koko kesänä, eikä oman oppiaineen henkilökunta välttämättä innostu ohjaamaan opiskelijaa, kun kesän voisi käyttää tutkimukseen ja opetuksen suunnitteluun.

Tässä vaiheessa opiskelijalle voi tulla äitiä ikävä, sillä Kelan vaatimia opintopisteitä voi olla hyvin vaikea suorittaa millään mielekkäällä tavalla. Niinpä kesätenttipäiviin ilmoittaudutaan tekemään useita tenttejä kerralla. Yksinkertainen vinkki näihin tapauksiin: jos luet sivuainetta toisesta tiedekunnasta, sen tenttipäivä on todennäköisesti eri kuin omassa tiedekunnassasi, joten saat saman tien neljä tenttimahdollisuutta. Kesällä voi opiskella myös avoimessa yliopistossa ja tutkinto-opiskelijat saavat suuren osan opetuksesta puoleen hintaan.

Tänä vuonna yksi TYYn koulutuspoliittisen sektorin tavoitteista on parantaa kesäopiskelumahdollisuuksia. Tiedekunnittain on melko suuria eroja, silloinkin kun niiden opiskelutavat ovat lähellä toisiaan. Kolmas kesätentti sekä esseetehtävät olisivat tervetulleita monille opiskelijoille. Opiskelijoiden täytyy tosin ottaa myös vastuuta omasta opiskelustaan, eikä ”luvattuja” opintosuorituksia pidä jättää tekemättä – ilmoittautumisen jälkeen tenttiin mennään valmistautuneena.

Opetushenkilökunnalta ei voi odottaa tutkimusmahdollisuutensa uhraamista opiskelijoille, mutta on kaikkien etu, jos kesäisin – ja varsinkin lamavuosina – voi nopeuttaa opintojaan myös "kolmannella lukukaudella".

 

Rauli Elenius

TYYn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava 2010


Rauli Elenius