Olet täällä

Kohtuullisen kivaa

Hannele Karilainen | 22.03.2010

”Tänään otetaan, tänään otetaan helvetin paljon viina. Huomenna on, huomenna on, helvetin kova krapula.” Näinhän se menee. Opiskelijakulttuuri on kosteaa. Kun juhlitaan, juhlitaan kunnolla. Haluavatko kaikki kuitenkaan juoda helvetin paljon ja viettää seuraavaa päivää helvetin kovassa krapulassa?

Viimeisessä YTHS:n korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessa todettiin, että 14 % opiskelijoista koki joutuvansa käyttämään alkoholia enemmän kuin oikeastaan haluaisi. Opiskelijayhteisö määrittelee sen, millaista alkoholinkäyttöä se tukee. Miksi alkoholittoman vaihtoehdon valitseminen kiinnittää enemmän huomiota kuin kännissä oksentelu? Eikö olisikin kohtuullista, että jokainen saisi itse päättää miten paljon haluaa juoda ilman, että tarvitsisi vastailla kysymyksiin oletko raskaana, autolla, lääkekuurilla vai kenties hurahtanut uskoon?

Tapahtumaa järjestäessä kannattaa miettiä, miten sitä mainostaa. Onko tapahtumalla jokin muukin tarkoitus kuin vetää kännit? Entä onko tapahtumassa tarjolla houkutteleva alkoholiton vaihtoehto? Alkoholiton juoma saattaa olla paikallaan myös siiderien ja snapsujen välissä.

Miten sinä itse käytät alkoholia? Hyvä idea voi olla pohtia juomisensa vaikutuksia lähiympäristöön. Painostatko muita juomaan? Onko kaverisi joutunut kantamaan sinut kotiin? Oletko avautunut muiden asioista kännissä? Jos joku haluaa lähteä ennen pilkkua kotiin, yritätkö saada hänet muuttamaan mielensä? Sivustolla www.hissunkissun.net voit verrata alkoholinkäyttöäsi muihin korkeakouluopiskelijoihin.

 

Hannele Karilainen
TYYn hallituksen jäsen (sosiaalipolitiikka, tasa-arvo ja kehitysyhteistyö)
 


PS. Kaiken tämän jälkeen todettakoon, että alkoholin nauttiminen voi myös olla kivaa. Osaathan silti pitää hauskaa juomattakin?

 


Hannele Karilainen