Olet täällä

Huipputyyppien joukossa

Anna Mäkipää | 06.03.2010

Viime päivinä mieleeni on palautunut hyvin ensiaskeleeni yliopistolla, kun kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Tilannettani ensimmäisellä viikolla TYYn hallituksessa voi luonnehtia samanlaiseksi. Voin kertoa, että uuden tiedon määrästä ei tällä viikolla ole varsinaisesti ollut pulaa.

Tutuiksi ovat tulleet niin TYYn toimiston käytännöt kuin erilaiset ohjesäännötkin. Pienen pienestä muistikirjastani on tullut erittäin tärkeä osa arkeani. Muistikirjani on saanut kansiensa väliin ainakin to do –listan, sektorikohtaiset aukeamat ja sekalaisen sarjan esiin nousseita, vielä selvitystyön alla olevia kysymyksiä.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa sain vastuualueikseni alayhdistykset, ympäristön sekä tuutoroinnin. Vastuualueitteni osalta ensimmäinen viikko kului lähinnä linjapaperiin, toimintasuunnitelmaan ja toteuttamissuunnitelmaan perehtymisessä. Kokonaisuuden hahmottaminen on perustellun toiminnan edellytys ja kokonaisuuden hahmottamiseen tarvitaan aikaa, ainakin aluksi.

Alayhdistyssektorilla on tänä vuonna luvassa monenlaista muutosta. TYY on saanut ylioppilaskuntien yhdistymisen myötä merkittävän määrän uusia alayhdistyksiä. On ensiarvoisen tärkeää, että myös uusi alayhdistys tuntee olevansa luonteva osa ylioppilaskuntaame, sillä TYY ei olisi mitään ilman alayhdistyksiään. Ylioppilaskunnan hallituksen alayhdistysvastaavat pyrkivätkin toimillaan edistämään uusien alayhdistysten sopeutumista kasvaneeseen ylioppilaskuntaamme.

Edustajisto hyväksyi viime lokakuussa uuden ohjesäännön alayhdistyksistä ja avustuksista, minkä tarkoituksena on antaa TYYlle aiempaa selkeämmät ohjeet alayhdistysten taloudellista tukemista varten. Ohjesäännön hiominen käyttökuntoon sekä uudestä käytännöstä tiedottaminen ovatkin olennaisia asioita tänä vuonna. TYY ei kuitenkaan saa olla alayhdistyksilleen pelkkä tiski, josta saa rahaa. Siksi alayhdistysten palvelutarvetta kartoitetaan ja kehitetään syksyllä toteutettavan alayhdistyskyselyn avulla.

Pääsin ensimmäisellä hallitusviikollani mukaan myös ympäristövaliokunnan toimintaan. Valiokuntia on TYYssä seitsemän ja niiden toimintaan saa vapaasti kuka tahansa TYYn jäsen osallistua. Valiokuntien toimintaan osallistumalla jäsenistöllä on mahdollisuus olla mukana monessa ja tehdä ylioppilaskunnan toiminnasta omannäköistään. Esimerkiksi ympäristövaliokunta järjesti lumiukkotempauksen ilmastolain puolesta tiistaina 2.3. yhdessä Maan ystävien kanssa.

Vaikka kevät on vasta aluillaan, jotkut meistä suuntaavat katseensa jo syksyyn. Syksyllä uudet opiskelijat avaavat ensimmäistä kertaa yliopiston ovet. Uusien opiskelijoiden integroituminen yliopistoyhteisöön on tärkeä asia, ja tuutoroinnilla onkin suuri rooli prosessin onnistumisessa. Siksi TYYssä mietitäänkin jo nyt, miten uusien opiskelijoiden ensimetrit yliopistomaailmassa voidaan tehdä mahdollisimman helpoiksi ja mukaviksi.

Vuosi tuo siis monenlaista mukanaan, mutta ilman panostanne, arvon ylioppilaskuntalaiset, näillä asioilla ei ole merkitystä. TYYssä on paljon aktiivisia toimijoita, huipputyyppejä, mutta mukaan mahtuu aina lisää. Uudet toimijat ovat erittäin lämpimästi tervetulleita. Osallistumalla ylioppilaskunnan toimintaan teet tärkeää työtä yhteisen hyvän eteen ja olet itsekin huipputyyppi. Nähdään siis TYYn toiminnassa!

 

Anna Mäkipää

TYYn hallituksen jäsen

alayhdistykset, ympäristö ja tuutorointi

 


Anna Mäkipää