Olet täällä

Alayhdistystoiminnasta

Marjaana Hoikkala | 24.03.2009

TYYssä toimii tällä hetkellä 110 alayhdistystä, joiden kirjo valtaisa. Löytyy niin perinteisiä ainejärjestöjä kuin osakuntiakin ja suuri määrä erilaisia harrasteyhdistyksiä grillaajista Nintendon pelaajiin. Vaikka eri yhdistysten toimintamuodot vaihtelevatkin, on perusajatus aina sama. Yhdistystoiminta on elämän suola.

Oma yhdistyshistoriani sai alkunsa kymmenisen vuotta sitten paikallisesta urheiluseurasta ja sitä on seurannut yhdistys jos toinenkin. Alayhdistyskokemustakin on kertynyt jo lähemmäs viisi vuotta ja päivääkään en vaihtaisi pois.  

TYYn alayhdistyskentästä löytyy varmasti jokaiselle jotakin, eikä ikinä pysty riittävästi arvostamaan sitä työtä mitä erilaiset yhdistykset tekevät jäseniensä hyvinvoinnin puolesta.  

Yhdistystoiminnalla on kuitenkin aina varjopuolensa. Taloudenhoitaja saattaa tuskailla tilinpäätöksen kanssa, sihteeri pöytäkirjojen ja puheenjohtaja yhteishengen puuttumista tai henkilökemioiden törmäyskurssia. Osa yhdistyksistä kärsii toimijoiden vähyydestä, heikosta taloustilanteesta tai tietotaidon puuttumisesta. Ongelmat yleensä ruokkivat toinen toistaan ja hauskasta harrastuksesta tuleekin piinallinen pakko.

Tässä kohtaa vastaan tulee TYY. Ei ole niin pientä ja mitätöntä asiaa, jonka kanssa ei voisi alayhdistyssektorin toimijoiden puoleen kääntyä. Koulutuksia pyritään järjestämään vastaamaan yhdistysten tarpeita ja vertaistukea saa tapaamisissa muiden alayhdistystoimijoiden kanssa.

TYY tukee yhdistyksiä myös taloudellisesti. Toiminta-avustuksia ja projektiavustuksia myönnetään ohjesäännön mukaisesti ja yhdistykset ovat tätä varsin vaihtelevasti noudattaneet. Hakemusten jättöpäivät painuvat usein unholaan, eikä malli ainakaan selkeydellä ole pilattu, sillä määrällisiä kriteereitä ei juurikaan ole kirjattu. Mutta tähänkin on tulossa ratkaisu. Palautuspäivämääristä pidetään tiukasti kiinni, mutta muuten malli on kokemassa huomattavaa muutosta. 

Alayhdistysvaliokunta jo viime vuonna aloitti avustusmallin uudistamisen ja tänä vuonna jatketaan siitä mihin viime vuonna jäätiin. Mallissa alayhdistykset jaetaan kahteen kategoriaan; aine- ja tiedekuntajärjestöihin sekä muihin alayhdistyksiin. Jokainen kriteerit täyttävä alayhdistys on oikeutettu perusosaan. Perusosa on kaikille samassa kategoriassa oleville alayhdistyksille sama. Tämän lisäksi jaetaan pisteytyskriteereihin pohjautuen lisäosa. Pistetyskriteereissä otetaan huomioon muun muassa yhdistyksen perustoimintojen sujuvuutta, tapahtumien lukumäärää ja monipuolisuutta sekä jäsenmäärä. Lisäosan suuruus määräytyy saatujen pisteiden lukumäärästä. Pisteen arvo on toiminta-avustusbudjetin, josta perusosat jo vähennetty, sekä kaikkien jaettujen pisteiden summan osamäärästä. 

Mallia koeajetaan kevään toiminta-avustuskäsittelyssä, jossa summat vielä jaetaan vanhan mallin mukaisesti, mutta samalla kokeillaan uuden mallin toimivuutta. Toivon mukaan ensi vuonna, kun uusi ylioppilaskunta elää ensimmäistä kevättään, puhaltavat myös toiminta-avustuksissa uudet tuulet.


Marjaana Hoikkala