Olet täällä

Tyhmentääkö TYY?

Saara Uotila | 12.12.2008

Istuimme keväällä oluella ja nimesimme Paavo Lipposen innoittamana ylioppilaskunnan intellektuelleja. Oma arvioni oli, että intellektuellit viettävät opiskeluaikansa jossain muualla kuin ylioppilaskuntatoiminnassa. Tämä väite on harvinaisen helppo huomata todeksi kun meitä koohoja täällä katsoo.

Huomion oli kuitenkin tarkoitus kritisoida enemmän arveluttavaa tapaa listata intellektuelleja ja henkilöidä ajattelua kuin kyseenalaistaa TYYn toimijoiden älyä. Samalla tulin vaivihkaa kärjistäneeksi kaksi erilaista tapaa suuntautua maailmaan.

Intellektuellin asemaa tavoittelevat keskittyvät olemaan oikeassa  laajoissa kysymyksissä ja välttämään kaikenlaista kompromisseissa ryvettymistä ja pikkunäpertelyä. Ylioppilaskuntaan hakeutuvat pyrkivät maksimoimaan oman välittömän vaikutuksensa asioihin. Onneksi kuitenkin molemmat ovat pääsääntöisesti joko hankalia narsisteja tai aidosti kiinnostuneita ympäroivistä asioista.

Ylioppilaskuntatoiminnan sisältämät loputtomat kompromissit ja rakenteiden ylivalta imevät pahimmillaan periaatteet kuiviin ja köyhdyttävät ajattelua. Tästä kielii osaltaan myös Suomen ylioppilaskuntien liiton nyökyttelylinja. Tämä ei kuitenkaan ole väistämätöntä. Ylioppilaskuntatoiminta voi yksilön tasolla  myös kirkastaa omia kantoja ja  monipuolistaa näkökulmia. Itse suhtauduin ennen suurella varauksella muun muassa porvareihin, reduktionisteihin ja tuleviin juristeihin.

Huolimatta ideologisista ja tieteenteoreettisista ristiriidoista sekä elämänkatsomuksellisista ennakkoluuloista, vuoden kestänyt yhteistyö näitä mainittuja nimikkeitä kantavien ihmisten kanssa on ollut miellyttävää. Olen edelleen sitä mieltä, että he ovat monessa kohtaa väärässä ja kummallisia, mutta tätä nykyä arvostan heitä ja tehtyä yhteistyötä, jota ovat edellyttäneet epätodennäkoisetkin synteesit.

En tiedä, ovatko tehdyt kompromissit, tai keskittyminen yksityiskohtiin ryvettäneet minua älyllisesti, koska lähtötasokaan ei ollut kehuttava. Oma vieno toiveeni on kuitenkin, että myös ne tinkimättömämmät ajattelijat osallistuisivat TYYn toimintaan ja puhaltaisivat ryhdistävää arroganssia koko ylioppilasliikkeeseen.

SAARA UOTILA
Kirjoittaja on TYYn hallituksen kv- ja ympäristövastaava

Julkaistu alunperin Turun ylioppilaslehden numerossa 18/2008

kv- ja ympäristövastaava
Saara Uotila