Olet täällä

YTHS:n päivitetyt ohjeet asiointiin

Uutinen | 19.3.2020

YTHS on päivittänyt ohjeistustaan asiointiin koronavirusepidemian aikana. Koronaviruksen (COVID-19) leviäminen Suomessa on kiihtynyt. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Katso THL:n ohjeet kotihoitoon

Mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume (yli 38 astetta), yskä ja/tai hengitysvaikeuksia ja olet viime viikkoina oleskellut ulkomailla tai olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19 koronaviruksen tartunnan saaneen kanssa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

Omaa tilannettasi voit arvioida HUSin tuottaman koronabotin avulla. Vastausten mukaan botti arvioi koronavirustartunnan todennäköisyyttä ja antaa ohjeet hoitoon hakeutumisesta eri tilanteissa. Koronabotti on pilottivaiheessa ja sitä päivitetään joka päivä viranomaisohjeiden muuttuessa. Myös Duodecim on laatinut koronavirustaudin oirearviokyselyn, joka on julkaistu Omaolo-palvelussa

YTHS:n vastaanotolle

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. 

Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Etävastanotto on turvallinen tapa tulla asiantuntijan vastaanotolle. Tutustu etävastaanottoon  

Jos olet palannut ulkomailta alle 14 vrk sitten tai jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä.  Vastanottoajan perumisen takarajaa on koronatilanteen takia toistaiseksi muutettu ja voit perua aikasi vielä 1 tuntia ennen vastaanottoa ilman peruutusmaksua. Voit perua aikasi Selfissä tai puhelimitse. Huomaathan, että monen palvelupisteen sivuilta löydät myös peruutusautomaatin puhelinnumeron. HUOM! Peruutusmaksu laskutetaan, mikäli et ole yhteydessä YTHSään.

YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä soittamalla palvelupisteeseen. 16.3. alkaen hoidontarpeen arvioinnin ja ajanvarauksen resurssit ohjataan puhelintyöhön eikä SelfChat ole toistaiseksi käytössä.  

Matkailuneuvonta suljettu, ryhmät peruttu

YTHS:n matkailuneuvonta on suljettu 18.3. lähtien toistaiseksi. Palvelun avaamisesta tiedotetaan, kun se on ajankohtaista.

Koronavirusepidemiasta johtuen myös kaikki ryhmämuotoiset hoidot on etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu.

Sairauspoissaolotodistukset

Monet yliopistot ovat ilmoittaneet, että eivät tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia. Siksi YTHS ei tällä hetkellä niitä pääsääntöisesti kirjoita. YTHS on asian tiimoilta yhteydessä oppilaitoksiin.

_____________

Päivitetty 13.3.2020

Kiinan Wuhanista alkuvuodesta liikkeelle lähteneen koronaviruksen (COVID-19) leviäminen Euroopassa on kiihtynyt ja THL arvio tilanteen muuttuvan epidemiaksi myös Suomessa.  

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Mikäli sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume (yli 38 astetta), yskä ja/tai hengitysvaikeuksia ja olet viime viikkoina oleskellut ulkomailla tai olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19 koronaviruksen tartunnan saaneen kanssa niin toimi seuraavalla tavalla:

  • pysyttele kotona
  • ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

Älä tule YTHS:n tiloihin, se aiheuttaa tartuntavaaraa muille tiloissa oleville.

Vastaanottoajan peruminen

Jos sinulla on hengitystieinfektion lieviäkin oireita, peruuta vastaanottoaikasi YTHS:llä.  Vastanottoajan perumisen takarajaa on koronatilanteen takia toistaiseksi muutettu ja voit perua aikasi vielä 1 tuntia ennen vastaanottoa ilman peruutusmaksua. Voit perua aikasi Self-palvelussa tai puhelimitse. HUOM! Peruutusmaksu laskutetaan, mikäli et ole yhteydessä YTHS:ään.

Sairauspoissaolotodistukset

Monet yliopistot ovat ilmoittaneet, että eivät tällä hetkellä edellytä opiskelijoilta sairauspoissaolotodistuksia. Siksi YTHS ei tällä hetkellä niitä pääsääntöisesti kirjoita. YTHS on asian tiimoilta yhteydessä oppilaitoksiin.

Etävastaanotto käytössäsi

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. YTHS:ään voit tarvittaessa olla yhteydessä HTA-puhelimen tai SelfChatin kautta. Hoidontarpeen arvioinnissa sinulle tarjotaan nyt vaihtoehtona etävastaanottoa kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Tutustu etävastaanottoihin täällä.

Seuraa näitä

  • Seuraa koronavirukseen (COVID-19) liittyvää ajankohtaista tietoa THL:n sivuilta.
  • Aijotko matkustaa? Tarkista ulkoministeriön sivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen. 

____________