Olet täällä

Yliopistokollegio järjestäytyi – opiskelijat menettivät varapuheenjohtajan paikan

Jaa +

Uutinen | 11.2.2016

Yliopiston toimintaa valvoo 30-henkinen yliopistokollegio, jonka jäsenistä kolmasosa on opiskelijoilta. Kollegion järjestäytymiskokous tarjosi yllätyksellisiä käänteitä, kun opiskelijat menettivät varapuheenjohtajan paikkansa. Seuraavaksi kollegio keskittyy yliopiston tilinpäätöksen ja toiminnan tarkasteluun.

Yliopistokollegion tehtävänä on valvoa yliopiston toimintaa. Turun yliopiston yliopistokollegio on 30-henkinen toimielin, jonka jäsenistä 10 edustaa yliopiston opiskelijoita, 10 professoreita, 10 muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöä sekä muuta henkilöstöä. Opiskelijaedustajat valitaan uudelleen kahden vuoden välein, muiden ryhmien kauden pituus on neljä vuotta.

Yliopistokollegio järjestäytyi uudelleen 4.2., sillä kollegion opiskelijajäsenet vaihtuivat vuoden vaihteessa. Kokouksessa valittiin kollegiolle varapuheenjohtaja seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Ensimmäiset kaksi vuotta varapuheenjohtajan paikkaa hoiti Joni Kajander.

Opiskelijat esittivät myös jatkokaudelle Kajanderia, jonka työskentely keräsi kiitosta kaikilta ryhmiltä. Erikoisten käänteiden jälkeen keskiryhmä – eli muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöä sekä muuta henkilöstöä edustava ryhmä – asetti kokouksessa varapuheenjohtajavaaliin oman ehdokkaansa, museonhoitaja Ilari Sääksjärven, joka opiskelijoiden yllätykseksi voitti äänestyksen.

Seuraavaksi kollegio tarkastelee yliopiston tilinpäätöksen

Kokouksessa kuitenkin päätettiin yksimielisesti siirtyä kolmen puheenjohtajan malliin. Mallissa kollegion toiminnan suunnittelusta ja valmistelusta vastaa työvaliokunta, jossa lakisääteisten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi on henkilö siitä ryhmästä, joka ei ole edustettuna virallisessa puheenjohtajistossa. Epäviralliseksi varapuheenjohtajaksi ja opiskelijoiden edustajaksi työvaliokuntaan valittiin Kajander.

– Tällaisesta mallista puhuimme jo kaksi vuotta sitten ja pidän sitä tervetulleena. Kollegio toimii yliopistolaisten äänenä, joten on vain luonnollista, että kaikki yliopiston ryhmät ovat edustettuina sen johdossa, kehuu Kajander uudistusta.

Seuraavassa kokouksessa, huhtikuun alussa, kollegio keskittyy yliopiston viime vuoden toiminnan ja tilinpäätöksen tarkasteluun. Tarkastelun päätteeksi kollegio käsittelee vastuuvapauden myöntämisen yliopiston hallitukselle ja rehtorille.

Kollegion muita tehtäviä ovat esimerkiksi valita yliopiston hallituksen ulkopuoliset jäsenet ja vahvistaa hallituksen kokonaisuus.