Olet täällä

Yhteiskuntatieteilijäpäivät syntyivät Turussa opiskelijavoimin

Uutinen | 25.11.2016

Kuvassa Yhteiskuntatieteilijäpäivien panelistit Aki ReinimäkiTuulia Merivuori-MarisaMarja Kurkela ja Miia Toikka aiheenaan yhteiskuntatieteilijät yksityisellä sektorilla

Turussa järjestettiin marraskuussa Yhteiskuntatieteilijäpäivät, jotka kokosivat yhteen yhteiskunta-, hallinto- tai valtiotieteiden opiskelijoita eri puolilta Suomea. Myös tapahtuman järjestelyt toteutettiin opiskelijavoimin osittain Universitas Turku -hankkeen tuella.

– Ajattelimme, että olisi mahtavaa järjestää tapahtuma, joka kokoaisi meidän alan opiskelijoita yhteen kaikista yliopistoista. Jokaisella oppialalla on omat tieteenteon päivät, mutta halusimme jotain yhteistä, kertoo Yhteiskuntatieteilijäpäivien projektipäällikkö ja taloussosiologian opiskelija Iiris Komulainen.

Tapahtuma järjestettiin osittain Universitas Turun tuella

Yhteiskuntatieteilijäpäiville haettiin tukea Universitas Turku -hankkeesta, joka tukee opiskelijoiden itsensä toteuttamaa opetusta ja akateemisuutta. Hankkeen takana ovat Turun yliopisto ja Turun yliopiston ylioppilaskunta yhdessä.

– Tapahtuman suunnittelu alkoi jo vuosi sitten, mutta tuolloin emme osanneet vielä kunnolla ennakoida kuluja tai lopullista ohjelmaa tilavuokrineen. Näin ollen tapahtuman budjetti erosi lopulta siitä, jonka laitoimme Universitas Turku -hakemuksen liitteeksi ja jonka perusteella tukea myönnettiin, Komulainen kertoo. – Tuella saimme järjestettyä yliopistotiloissa tapahtuneen päiväohjelman ja vapaa-ajan ohjelmaa varten saimme tukea muuta kautta.

Hyödyllistä oli myös perehtyä aikaisemmin myönnettyihin Universitas Turku -tukiin ja esimerkkeihin TYYn sivuilta. Se auttoi hahmottamaan kuluja ja antoi ideoita tapahtuman ohjelman kehittämiseen.

– Vaikka koko tapahtumaa ei toteutettu Universitas Turun tuella, ilman sitä tapahtuma ei olisi onnistunut, emmekä olisi uskaltaneet lähteä sitä järjestämään, Komulainen toteaa.

Työelämävalmiuksia ja muuttuvan työelämän vaatimuksia

Tapahtumassa haluttiin edistää ennen kaikkea alan opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Taustalla vaikuttivat myös Universitas Turku -tuen ehdot, ammattiliiton tuki sekä se, että suurin osa Turun yhteiskuntatieteilijäpäivien tekijätiimistä on Suomen yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n aktiiveja.

Keskeinen tapahtuman työryhmän mielessä pyörinyt teema oli se, miten yhteiskuntatieteilijöiden koulutus vastaa muuttuvan työelämän tarpeita. Opinnoissa korostuu keskustelu ja pohdinta, mutta myös kirjapinojen tahkoaminen lukusalissa. Pitääkö VTM:n osata koodata? Miten myyn osaamiseni työmarkkinoille? Voiko musta tulla muutakin kuin virkamies tai tutkija? Mielessä pyöri monia kysymyksiä, joiden ympärille tapahtuman sisältö alkoi hahmottua.

Päivien ohjelmassa järjestettiin muun muassa Yhteiskuntatieteilijät yksityisellä sektorilla -paneelikeskustelu, CV-klinikka, työelämäaiheisia miniluentoja sekä työpajoja.  Tapahtuman keynote-puheen piti Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen.

Ajankohtaisia näkökulmia työelämään

Yhteiskuntatieteilijäpäivien monipuolinen ohjelma toi erilaisia ajankohtaisia näkökulmia työelämään. Se onnistui myös huomioimaan työelämässä tarvittavan osaamisen moninaisuuden. Tapahtumien ja projektien yhteydessä oppii monia työelämässä tärkeitä taitoja, kuten organisointia, aikatauluttamista, viestintää, ongelmanratkaisua, itsenäistä vastuunkantoa ja tiimityöskentelyä.

– Yhteiskuntatieteilijät työllistyvät hyvin erilaisiin työtehtäviin eri toimialoille, eikä ole olemassa yhtä muottia siihen, mitä työelämässä tarvitaan, toteaa Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n asiantuntija Piritta Jokelainen. – Olen ylpeä siitä, etteivät opiskelijat ole jääneet odottamaan, että joku järjestäisi heitä kiinnostavan työelämätapahtuman, vaan ovat lähteneet tekemään sellaista itse. Tällainen asenne ja tekemisen meininki kantaa varmasti myös työelämän myrskyissä.

Iiris Komulainen toivoo, että opiskelijoille suunnatuista Yhteiskuntatieteilijäpäivistä voisi syntyä jatkumo tai uusi perinne.

– Olisi mahtavaa, että tapahtumajärjestäjien työ kantaisi hedelmää ja tapahtuma vakiinnuttaisi paikkansa alan opiskelijoiden tapahtumakalenterissa, hän sanoo.

Tapahtuman tiimissä olivat mukana

  • SF-klubbenin hallituksen jäsenet 2015 Oscar Nyman ja Kim Kronlund
  • SYY-Turun tiedottaja 2016 Sonja Perkiö ja puheenjohtaja 2016 Juha Nurminen sekä puheenjohtaja 2015 Siiri Mertakorpi
  • SYY-Turun varapuheenjohtaja 2016 Karoliina Rantakari
  • Indexin, SYY-Turun ja Sosiologian klubin hallituksen jäsen Iiris Komulainen

Universitas Turku -hankkeen seuraava haku on auki vuoden 2016 loppuun.

>> Lue lisää