Olet täällä

Vappupuhe 2021

Tiedote | 30.4.2021

Voit katsoa puheen Yle Areenasta: https://yle.fi/uutiset/3-11908791

Rakkaat opiskelijakollegat, ja muu juhliva vappukansa! Dear vappu celebrants!

On jälleen se aika vuodesta, kun on hyvä hetkeksi pysähtyä, pohtia maailman menoa, nostaa maljaa ja juhlia kevättä sekä tulevaa kesää! Ihanaa vappua juuri sinulle!

Toivon, että olet luonut itsellesi mukavan Vapun vallitsevan tilanteen huomioiden. Kiitos, että olet löytänyt myös ajan tälle lähes satavuotiselle perinteelle!

Aika on meille kaikille rajallista. Oletko jo miettinyt, mihin sinä olet käyttänyt aikaasi juuri viimeisen vuoden aikana? Onko ajankäyttösi muuttunut globaalin pandemian myötä? Osa opiskelijoista nauttii, kun opintoja voi tehdä metsässä lenkin lomassa tai vaikka mökiltä käsin. Osa meistä kaipaa työmatkoja ja toimistoääniä, jotka ennen jopa ehkä ärsyttivät. Olemme kuitenkin yksilöitä. Ja totuus on, että vuosi on vaikuttanut meihin hyvin eri tavoin.

Rakas vappukansa.

Elämän ei tarvitse olla pelkästään suoritusta ja vaatimuksia. Joustava maailma hyväksyy meidän yksilöllisyyden ja tukee meitä yhdenvertaisesti.

Jotta olemme valmiita uuteen normaaliin, kysyn sinulta; Mitkä ovat asioita, joista sinä todella nautit ja joita sinä todella arvostat?

Hyvät kuulijat.

Yhteistyön ja vaikuttamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Nyt on kuntavaalivuosi, todetaan, että poikkeuksellinen tämäkin, sillä vaalit siirtyivät kesäkuulle. On tärkeää, että annamme äänemme kuulua ja kuuntelemme toisia. Näin voimme vaikuttaa siihen, miltä tulevaisuus kotiympäristössämme näyttää.

Valitseva tilanne on luonut meille kaikille sumun peitossa olevan tulevaisuuden näkymän. Yhteisen sumun keskellä on kuitenkin meitä nuoria aikuisia, jotka etsivät omaan elämäänsä suuntaa, muodostavat nyt niitä elämänmittaisia ihmissuhteita ja löytävät alakohtaisen intohimonsa. Me olemme korkeakouluopiskelijoita. Epävarmuus omasta tulevaisuudesta, ammatin valinnasta ja taloudesta aiheuttavat ahdistusta ja mielenterveysongelmia. Yli puolet korkeakouluopiskelijoista on kokenut itsensä masentuneeksi viimeisen vuoden aikana.

Tukea ja apua ei kuitenkaan ole saatavilla riittävästi. Jonot ovat pitkät vuodenvaihteessa uudistuneisiin YTHS:n palveluihin, opintopsykologeja on vain pari korkeakoulua kohden ja yhden psykoterapeutin kouluttaminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Nämä ongelmat eivät ole tulleet poikkeustilanteen myötä, vaan ovat kärjistyneet entisestään sen aikana.

Suomi haluaa nostaa koulutus- ja osaamistasoaan tulevaisuudessa entisestään. Vuoden 2030 tavoitteena on, että puolet nuorista aikuisista suorittaa korkeakoulututkinnon. Tarvitsemme yhä uudenlaisia ammatteja ja moniosaajia. On tärkeää, että tuemme konkreettisin teoin tulevaisuuden tekijöitä, jotta meillä on myös tulevaisuudessa hyvinvoiva maailma.

Se pitää tehdä yhdessä. Siksi on mahtavaa olla opiskelija ja kuulua tähän luovaan innovatiiviseen porukkaan, joka on kehittänyt myös tänä vuonna upeita tapahtumia ja toimintaa. Meidän haalariemme värien kirjo on yleensä vappuna täyttänyt Aurajoen rannan. Tänä vuonna opiskelijakulttuuri näkyy opiskelija-asunnoissa sekä parvekkeilla ja ikkunoissa haalarihaasteen myötä. Suuri kiitos jokaiselle järjestötoimijalle ja toimintaan osallistuneille. Yhteisöä ei ole ilman yksilöitä.

Rakkaat kuulijat.

Meidän tulee muistaa, mitä tämä elämänvaihe on meille opettanut. Joustavuutta ja arvostusta terveyttä sekä ympäristöä ja luontoa kohtaan. Muistatteko, kun jo viime vuonna varhain huomasimme, miten sankat savupilvet hälvenivät suurkaupungeissa ja miten erilaista on ylläpitää sosiaalista elämää vain etäyhteyksien kautta.

Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään. Yhdessä voimme tehdä uudesta normaalista vanhaa paremman, kestävämmän, meidät jokaisen huomioivan. Oletko sinä valmis palaamaan uuteen normaaliin? Voi tuntua, että ensi kertaa ikuisuuteen ovet ovat auki maailmaan. Todellisuudessa ne ovat olleet sinne auki jo kauan. On meistä kiinni, millä tavoin kuljemme niistä. Kiitos siitä, että olette tänään täällä juhlimassa meidän kanssamme. Yhteisön kanssa saa jakaa ilot ja surut. Tänään me olemme juhlimassa. Ootteks te Turku valmiita? Nyt on aika unohtaa arki ja antaa aika juhlalle. Me olemme ansainneet sen.

Ylioppilaat – lakit päähän.