Olet täällä

Vappupuhe 2018

Uutinen | 30.4.2018

Rakkaat opiskelijat, hyvä vappua juhliva Turku!

Minulle vappu on aina ollut tärkeä yhdestä erityisestä syystä. Se olette te. Huokumanne lämpö, into ja rakkaus. Tunne siitä, että olen osa jotain suurempaa. Osa sitä energistä joukkoa, joka rakentaa Suomen tulevaisuuden.  Mutta miltä näyttää Suomen tulevaisuus?

Rakkaat kuulijat,

Visioita tulevaisuudesta päättäjillä tuntuu olevan yksi. Lapsillemme ei saa jättää velkaa. Tästä huolimatta hallitus, on kohdistanut leikkauksensa omien lastensa tulevaisuuteen. Nuoriin, tutkimukseen ja koulutukseen. Henkilöihin, joiden pitäisi rakentaa Suomen tulevaisuus.

Leikkaukset ovat arvovalintoja. Koulutuksesta ja toimeentulosta voitiin leikata, mutta samalla miljardien yritystukiin ei kohdistettu mittavia leikkauksia. Ei, vaikka lähes kaikki pitävät tukia pääosin tehottomina ja kilpailua vääristävinä. Niin tutkijat, virkamiehet ja kuin jopa poliitikot itse.

Hyvät kuulijat,

Velattomuuden taakse on helppo kätkeytyä. Paeta niitä todellisia ongelmia. Niitä, jotka vaikuttavat talouskasvua rajummin tuleviin sukupolviin ja koko maapallon tulevaisuuteen. Puhun Ilmastonmuutoksesta.

Rakkaat kuulijat,

Pelkästään olemassa olevat innovaatiot eivät riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä. Tarvitaan uusia innovaatioita. Tarvitaan sitä, mistä päätettiin leikata.

Päättäjät puhuvat kyllä mielellään innovaatioista, mutta puhe jää usein tyhjäksi. Keskiössä on soveltavatutkimus ja tekniikka. Ei perustutkimus. Ei laajaa osaaminen. Kuitenkin suurien globaalien ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan perustutkimusta ja meitä kaikkia: humanisteja,  kasvatustieteilijöitä, kauppislaisia, luonnontieteilijöitä, lääkisläisiä, oikeustieteilijöitä ja yhteiskuntatieteilijöitä,

Vappukansa!

Kun puhutaan koulutuksesta, se nähdään usein vain talouskasvun vauhdittajana. Talouskasvun kanssa yhtä tärkeää on henkinen kasvu. Osaaminen, sivistys ja tiedon lisääntyminen. Siksi Suomi ei ole kunnossa, niin kauan kuin se näköalattomasti leikkaa koulutuksesta ja tutkimuksesta. Eikä Suomi tule kuntoon, ellei niihin panosteta. Koulutusleikkaukset on peruttava.  

Rakkaat kuulijat! 

Ihanteideni Suomi on tasa-arvoinen. Ennakkoluulot syntyvät ihmismielissä. Siksi maksuton ja saavutettava koulutus on ratkaisu. Ratkaisu, jolla ei pelkästään lisätä henkistä pääomaa vaan myös tasa-arvoa. Ratkaisu, joka vie yhteiskuntaa eteenpäin.

Sellainen yhteiskunta on vahva, jonka jäsenet tukevat toisiaan. Yhteiskunta, jossa kiltteys ei ole kirosana. Ja Yhteiskunta, joka ymmärtää yksilöidensä erilaisuuden ja siitä huolimatta kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti. Moniäänisyys ja erilaisuus ovat vahvuuksia.

Tällainen yhteiskunta panostaa yhteisöllisyyteen. Ja tämä yhteisöllisyys, on vapun ydin.

Tänään me rakennamme tuota yhteisöllisyyttä muistojen avulla. Muistojen, jossa me juhlimme yhdessä täällä Taidemuseonmäellä vappua, työtä ja opiskelua. Niiden tuottamaa arvoa, ja sitä että kesän alku on sormenpäittemme ulottuvilla. Nauttikaamme tästä päivästä. Sulkekaa hetkeksi silmänne. Hengittäkää keuhkot täyteen raikasta kevätilmaa.   Huhtikuun viimeinen päivä on kaunis ja te olette juhlanne ansainneet.

Oottekste valmiina?

Ylioppilaat – lakit päähän.

Lisätiedot:
TYYn hallituksen puheenjohtaja
Inari Harjuniemi
tyy-pj@utu.fi
puh. 045 3205125