Olet täällä

Unica luopuu ylimääräisistä salaattilautasista

Jaa +

Uutinen | 21.10.2019

Unica on tehnyt vastuullista työtä ympäristöasioissa jo perustamisestaan lähtien pääosin maailmanlaajuisesti tunnustetun ympäristöasioiden hallintajärjestelmän (ISO 14001) kautta. Nyt Turun yliopiston kampusalueella sijaitsevat Unica-ravintolat luopuvat erillisten salaattilautasten käytöstä ekologisista syistä.

”Haluamme parantaa toimintaamme luonnonvarojen säästämiseksi ja niiden kulutuksen vähentämiseksi, siksi koitamme löytää aktiivisesti uusia ja konkreettisia tapoja. Tähän osallistamme myös tiimejämme ravintoloissamme. Nytkin meillä on meneillään vastuullisuus -aiheinen ideointikilpailu jossa parhaat ehdotukset henkilökunnalta palkitaan”, kertoo Unica Oy:n toimitusjohtaja Krista Vanhala.

Ravintolapalveluiden tuottamisesta aiheutuva ympäristökuormitus ja keskeiset ympäristövaikutukset muodostuvat polttoainepäästöistä raaka-aineiden logistiikkaan liittyen, veden ja energian kulutuksesta valmistuksessa ja astiahuollossa sekä jätteiden syntyminen pakkausmateriaaleista ja ruokahävikistä.

Vastuullisia tekoja yhdessä asiakkaiden kanssa

Unica-ravintoloiden käyttöön ottama yhden lautasen malli on osa vastuullisten tekojen ohjelmaa. Erillisten salaattilautasten käytöstä luopuminen pienentää energian, veden sekä kemikaalien käyttöä pienemmän astiakuormituksen myötä. Samalla voidaan pienentää myös hukkaan heitettävän ruokajätteen määrää ja ohjataan opiskelijoita valitsemaan terveellisempi, Kelan suositusten mukainen kokonaisuus yhdelle lautaselle.

Unica seuraa useiden kampusalueiden, kuten Kuopion, Joensuun ja Savonlinnan sekä monen muun opiskelija- ja henkilöstöravintolan mallia. Unicalla edelläkävijänä ovat toimineet Assarin Ullakko ja uusi Linus-ravintola ICT-talossa. Niissä salaattilautasen ovat olleet jo pois käytöstä.

”Meille on tärkeää viestiä tavoitteistamme sidosryhmillemme ja asiakkaillemme, ottaa heidät mukaan ideoimaan ja toteuttamaan sekä työskentelemään tiiviisti yhteistyössä kanssamme”, Vanhanen toteaa. ”Omistajamme TYYn arvot ohjaavat myös Unican toimintaa. TYYn arvoissa eettisyys tarkoittaa muun muassa kestävää kehitystä ympäristön näkökulmasta. Strategiaan on kirjattu että TYY kantaa vastuunsa ympäristöstä sekä ympäröivästä yhteiskunnasta – tätä me luonnollisesti tuemme myös Unica ravintoloissa.”

Unica Oy on TYYn omistaman Universtas Oy:n ja Fazer Food Servicen perustama kahvila- ja ravintolayritys, joka palvelee päivittäin lähes 7000 ruokailijaa yli kymmenessä ravintolassa pääosin Turun yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampusalueilla. Unica ravintolat on aidosti opiskelijoiden oma ja toimii läheisessä yhteistyössä TYYn lisäksi myös muiden alueen ylioppilas- ja opiskelijakuntien kanssa. Unican yksi tärkeimpiä arvoja on kuunnella ja arvostaa asiakkaitaan.