Olet täällä

TYYn ohjeistus tapahtumista järjestöille ja opiskelijoille

Uutinen | 14.8.2020

Tämä ohjeistus sisältää TYYn ohjeet järjestöille tapahtumien järjestämisestä sekä opiskelijoille tapahtumiin osallistumisesta. Ohjeistus täydentää viranomaisten  ja Turun yliopiston ohjeita ja suosituksia, joita järjestöjen ja opiskelijoiden on noudatettava. Ohjeistusta päivitetään tarvittaessa ja se löytyy TYYn nettisivuilta.

Ohjeistus TYYn järjestöille

Tapahtumista tulee kerätä osallistujalista. Osallistujalistaa tulee säilyttää tapahtuman jälkeen kolme viikkoa ja sen jälkeen tiedot tulee poistaa. Osallistujalistan keräämisestä ja käyttötarkoituksesta tulee viestiä osallistujille.

Tapahtumissa tulee olla nimetty hygieniavastaava, jonka tulee olla osallistujien tavoitettavissa koko tapahtuman ajan. Hygieniavastaava huolehtii, että tapahtumassa on käsien pesu- ja/tai desinfiointimahdollisuus. Lisäksi hygieniavastaava huolehtii turvavälien toteutumisesta.

Turvavälien tulee olla tapahtumissa vähintään 1,5 metriä. Tapahtumissa, joissa on katsomo tai istuinpaikat, tulee turvavälit huomioida esimerkiksi jättämällä katsomoon tyhjiä paikkoja. Koko tapahtuman ajan tulee viestiä hygieniaohjeista ja turvaväleistä.

Tapahtuman suunnittelun lähtökohtana on, että tapahtumassa pystytään pitämään turvavälit. Jos turvavälejä ei jostakin syystä pystytä pitämään, tulee noudattaa maskisuositusta. Jos tapahtumassa käytetään maskeja, tulee osallistujia ohjeistaa etukäteen oikeaoppisesta maskin käytöstä, sillä esimerkiksi maskin jatkuva siirtely kasvoille ja pois kasvoilta voi lisätä koronatartunnan riskiä. Maskisuositus ja opastus maskin käyttöön löytyy täältä.

Tapahtuman järjestäjän vastuulla on, että kaikki tapahtuman järjestämiseen osallistuvat, kuten rastin pitäjät, noudattavat tätä ohjeistusta.

Tapahtumissa kannattaa välttää ruuan tai juoman jakamista osallistujille. Jos osallistujille jaetaan jotakin, tulee se tehdä hygieenisesti käyttäen yksittäispakkauksia tai esimerkiksi hyödyntäen osallistujan henkilökohtaista astiaa.

Ulkoilmatapahtumia tulee suosia. Ulkoilmatapahtumien suuresta määrästä johtuen järjestöjen tulee ilmoittaa TYYlle ulkoilmatapahtumiensa sijainti ja arvioitu osallistujamäärä, jotta päällekkäisyydet kampusalueella vältetään. Ohje järjestöille tapahtumapaikan ilmoittamisesta annetaan viikolla 34.

Ulkoilmatapahtumissa tulee huolehtia, että eri järjestöjen tapahtumat pysyvät erillään. Osallistujia voidaan ohjata selkeällä kyltityksellä ja ohjeistuksilla. Rastikierrostapahtumissa ei tule pitää varjorasteja. Tapahtumapaikan ja esimerkiksi rastikierroksen rastin sijoittelussa tulee mennä turvallisuus edellä, eli tarvittaessa rastin paikkaa tulee pystyä siirtämään.

Yliopiston tiloissa järjestettävissä tapahtumissa tulee noudattaa yliopiston omia ohjeistuksia tilojen käytöstä. TYYn vuokratiloissa tulee noudattaa TYYn ohjeistuksia tilojen käytöstä.

Tapahtumien suunnittelussa kannatta huomioida se, että viranomaisohjeistukset voivat muuttua nopeallakin aikataululla. Järjestäjillä tulee olla valmius muuttaa suunnitelmia tai tarvittaessa perua tapahtuma.

Fyysisten tapahtumien lisäksi järjestöjen kannattaa edelleen järjestää myös etätapahtumia. Näin huomioidaan esimerkiksi riskiryhmään kuuluvat opiskelijat sekä ne opiskelijat, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi fyysisissä tapahtumissa. Lisäksi fyysisiä tapahtumia ei tule markkinoida pakollisina, ja esimerkiksi haalarien saamiselle ei tule asettaa ehdoksi fyysisiin tapahtumiin tai tilaisuuksiin osallistumista.

Ohjeita opiskelijalle tapahtumaan osallistumiseen

  1. Jää pois fyysisistä tapahtumista, jos sinulla on flunssaoireita, olet sairas tai olet ollut kontaktissa oireisen ihmisen kanssa viimeisen 14 vuorokauden aikana. Muista ilmoittaa myös järjestäjälle poisjäämisestäsi.
  2. Jos nautit tapahtumassa juomia tai ruokia, käytä henkilökohtaista astiaa. Älä tarjoa ruokaa tai juomaa muille tapahtuman osallistujille.
  3. Ota mukaan oma käsidesipullo ja huolehdi käsihygieniasta etenkin ennen ja jälkeen tapahtuman.
  4. Noudata viranomaisen antamaa ajankohtaista maskisuositusta. Maskia voi käyttää myös vapaaehtoisesti, eli halutessasi ota maski mukaan tapahtumaan. Käytä maskia oikeaoppisesti, koska maskin siirtely kasvoille ja pois kasvoilta voi lisätä tartuntariskiä.
  5. Pidä huolta turvavälistä (1,5 metriä) muihin ihmisiin.
  6. Pitäydy omassa seurueessasi tapahtuman aikana.
  7. Käytä tapahtumasta löytyvää käsien desinfiointi- tai pesumahdollisuutta ja huolehdi käsihygieniasta koko tapahtuman ajan.
  8. Noudata järjestäjän ohjeita ja ilmoita itsesi osallistujalistaan järjestäjän ilmoittamalla tavalla.
  9. Muista, että meillä kaikilla on yhteisvastuu koronaviruksen leviämisen estämisessä. Pidä huolta kavereista!