Olet täällä

TYYn hallituksen puheenjohtajan Sofia Engblomin vappupuhe 2020

Uutinen | 30.4.2020

Tänä vuonna vappua vietetään poikkeusoloissa ja puheenjohtajamme Sofia Engblomin vappupuheen voitte kuunnella YLE Areenasta tai Turun Wappuradiosta.  ► Katso puhe tästä linkinstä.

Rakkaat opiskelijat ja turkulaiset, hyvät vapun viettäjät! Dear Vappu celebrants!

Aluksi haluan toivottaa sinulle ihanaa vappua! Tämä ei ole toivomamme tapa juhlia meidän opiskelijoiden suosikkijuhlaa, mutta tänä vuonna vappu tuntuu tavallistakin tärkeämmältä toivonpilkahdukselta. Toivottavasti olet tehnyt tästä juhlasta parhaan mahdollisen - olosuhteet huomioiden. I wish you have made this evening special - even in these circumstances.

Olosuhteet - nehän me tunnemme hyvin. Olemme kaikki joutuneet sopeutumaan muuttuneeseen tilanteeseen. Osaan meistä koronapandemia on iskenyt raskaammin kuin toisiin. Yhteiskunnan rakenteet on laitettu testiin.

Kriisitilanne nosti esiin opiskelijan elämässä monia huolenaiheita.

Tulot. Ainoana ihmisryhmänä Suomessa opiskelijan sosiaaliturva perustuu suoritukseen.  Tukimuodon ongelmallisuus nousi jälleen kerran esiin, kun opintoja ei kaikilla aloilla voitukaan etänä suorittaa suunnitellulla tavalla.

Mielenterveysongelmat. Tutkimusten mukaan ainakin kolmellakymmenellä prosentilla opiskelijoista on psyykkisiä vaikeuksia. Turussa joka kymmenes yliopisto-opiskelija on yksinäinen.  Millainen on opiskelijan sietokyky muutostilanteessa, kun jo lähtötilanne on monilla pielessä?

Huoli tulevaisuudesta. Nuoret aikuiset kantavat huolta maailman, yhteiskunnan ja läheistensä tulevaisuudesta. Myös oma tulevaisuus huolestuttaa, kun työllistyminen vaikuttaa epävarmalta.

Rakkaat kuulijat,

Ilon voi kuitenkin löytää synkimpinäkin hetkinä, kunhan muistaa laittaa valon päälle.

Olemme nähneet ilmansaasteiden vähenevän. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen Pohjois-Intiasta voi nähdä Himalajan vuoriston. Jos oikein pinnistelee, voi kuvitella laajemman yhteiskunnallisen muutoksen: digiloikan lisäksi me pystymme ekoloikkaan.

Huomasin, että opiskelijat ja ihmiset yleensä, kaipaavat yhteisöllisyyttä ja haluavat kuulua joukkoon. Mummon lisäksi kysymme myös opiskelukaverilta etäyhteydellä “mitä kuuluu”. Yritykset mainostavat itseään uusilla sloganeilla “pidetään toisistamme huolta”.

Olemme päässeet todistamaan esimerkillistä kansalaisaktiivisuutta. Opiskelijat toimivat akuutissa tilanteessa muiden eteen ja ovat valmiina jälleenrakentamaan Suomea ja maailmaa kestävästi kriisin jälkeen.

Vetoan teihin,

Meillä täytyy olla rohkeutta tunnistaa, mikä elämäntyylissämme ja yhteiskunnassamme on sellaista, mitä haluamme säilyttää ja mistä on aika luopua.

Meillä täytyy olla rohkeutta tarttua toimeen ja toteuttaa muutos. Mikään ei ole sille parempi hetki kuin tämä.

Hyvä vappukansa,

Pelkään, että meillä on liian lyhyt muisti ja katsomme kiikareillamme liian kapeaa aluetta.

Kysyn sinulta, mitä tästä poikkeustilanteesta jää käteen?

Muistammeko, että ilmansaasteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrää on mahdollista alentaa, nopeastakin? Näemmekö sen arvon, mikä suomalaisella koulutusjärjestelmällä on laadukkaasta varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen? Muistammeko, miten joustavasti ja nopeasti resursseja annettiin tukemaan yhteiskunnassamme heikossa asemassa olevia?

Ennen kaikkea, muistammeko alueellisen, valtakunnallisen ja kansainvälisen yhteistyön voiman, kun on aika ratkaista muita ihmiskunnan kriittisiä kysymyksiä.

Arvoisa juhlaväki,

Me Turun yliopistossa olemme opiskelleet, tutkineet ja rakentaneet parempaa Suomea jo sata vuotta. Mitä seuraavaksi? Me olemme sukupolvi, jonka on luotava #suomi200-suunnitelma tai Tellus2.0-strategia. Mitkä ovat ne suuntaviivat ja arvot, joihin oikeasti enemmistö meistä sitoutuu ja jotka eivät ole sidonnaisia hallituspuolueiden vaihtumiseen tai päivänpolitiikkaan.

Mitä sinä haluat sinne? Millä keinoilla meillä on suomalainen hyvinvointiyhteiskunta sadan vuoden päästä? Mitä sinä teet paremman maailman eteen?

Minä haluan suomalaisen koulutusjärjestelmän suunnitelman kärkeen. Me tarvitsemme koko koulupolulle tukea ja resursseja, jotta maamme korkeakouluissa opiskelisi moninainen joukko hyvinvoivia ihmisiä. Me tarvitsemme resursseja mielenterveyspalveluihin, niin ennaltaehkäisyyn kuin reaktiiviseen toimintaan.

Meidän tulee poimia tästä poikkeusajasta ihmisten kaipaus yhteisöllisyyteen. Kukaan ei saa jäädä yksin.

Meidän jokaisen tulee kantaa vastuu siitä, että rakennamme kestävää tulevaisuutta ja uskallamme olla rohkeita muutoksen tekijöitä.

Hyvät tulevaisuuden rakentajat,

Tänään me aloitamme tämän muutoksen juhlimalla vappua. Vaikka emme juhli nyt perinteisesti, meillä on etuoikeus tuntea yhteenkuuluvutta toistemme - kaikkien tuhansien vapunviettäjien - kanssa. Sinä olet tärkeä osa vappujuhlaa. Nyt on aika iloita keväästä, vapusta, ja uusista mahdollisuuksista!

Oletteko te kotoilijat valmiita?

Ylioppilaat - lakki päähän!