Olet täällä

TYYn 0,7 -syyslahjoitukset Ugandaan ja Somaliaan

Jaa +

Uutinen | 30.9.2019

Kuva: African Care -järjestön ylläpitämän synnytysklinikan terveydenhoitaja synnytyssimulaattorin kanssa. Pöydällä kyläkätilöille jaettavia tarvikkeita kuten hygieniatarvikkeita ja vauvan sydänäänien kuunteluväline.

Turun yliopiston ylioppilaskunta päätti aiemmin keväällä vuoden 2019 0,7 -kehitysyhteistyökohteet. Kohteet ovat tänä vuonna African Care -järjestön hanke Somaliassa sekä Suomen partiolaisten hanke Ugandassa. Lahjoituskohteiden valinnassa painotettiin tyttöjen ja naisten oikeuksien edistämistä sekä koulutuksen tukemista. Tänä vuonna molemmille hankkeille on lahjoitettu yhteensä 2736,50 €, puolet keväällä ja puolet syksyllä. Kohteilta on saatu kesän aikana raportit hankkeiden toiminnasta.

African Care toimii Somaliassa, jossa äitikuolleisuus on maailman kuudenneksi korkeinta. Pitkät välimatkat ja puutteelliset terveyspalvelut tekevät synnyttämisestä erityisen vaarallista. Tähän tarpeeseen vastatakseen African Care ylläpitää Afgoin kaupungissa lähellä pääkaupunki Mogadishua synnytysklinikkaa, jossa alueen äidit pääsevät synnyttämään turvallisesti. Klinikan ylläpitämisen lisäksi hankkeessa koulutetaan kyläkätilöitä tukemaan äitejä, jotka eivät pääse klinikalle synnyttämään pitkien etäisyyksien vuoksi.

TYYn myöntämällä avustuksella African Care järjesti kesäkuussa 2019 kaksi kyläkätilökoulutusta, joihin osallistui 30 kyläkätilönä tai terveydenhoitajana työskentelevää naista. Koulutuksissa opittiin mm. mitä riskiraskaudet ovat ja miten ne voidaan tunnistaa, miten toimitaan pitkittyneessä synnytyksessä ja miten ehkäistään infektioita. Lisäksi osallistujille jaettiin tarvikkeita, joita he jatkossa voivat käyttää työssään. Koulutettujen kyläkätilöiden ansiosta synnyttäminen on turvallisempaa yhä useammalle naiselle.

TYYn toinen lahjoituskohde tänä vuonna on Suomen partiolaisten No Missed School Days -kehitysyhteistyöhanke Ugandassa. Hankkeen tarkoituksena on edistää myönteistä suhtautumista tyttöjen koulunkäyntiin sekä juurruttaa kuukautishygieniasta huolehtiminen ja sukupuolisensitiivisyys osaksi Ugandan partiojärjestöjen ohjelmia. Kuukautiset ovat edelleen yhteiskunnallinen tabu Ugandassa, mutta nuorilla on myös valmius ja tarve saada kuukautisista tietoa. Hankkeen teettämässä tutkimuksessa korostui koulujen potentiaali paikkana, joissa kuukautisista voidaan turvallisesti puhua. Hanketta tullaankin toteuttamaan Itä-Ugandan kouluissa, joissa opetellaan mm. kestokuukautissuojien tekemistä.

Kuva: Suomen partiolaisten No Missed School Days -hankkeessa opetellaan ompelemaan kestokuukautissuojia.