Olet täällä

TYY tyrmistyy: Lukukausimaksujen avulla tuhotaan avointa ja kansainvälistä yhteiskuntaa

Jaa +

Kannanotto | 21.5.2015

Kannanotto 21.5.2015
Vapaa julkaistavaksi

13.5.2015 hallitusneuvotteluissa tehtiin ehdotuksia EU-politiikasta, maahanmuutosta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Dokumentissa, joka käsittelee maahanmuuttopolitiikkaa, esitetään lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on tyrmistynyt siitä, että merkittävää koulutuspoliittista kysymystä käsitellään maahanmuuttopoliittisena asiana dokumentissa, jonka pääpaino on maahanmuutossa, ei koulutuksessa. Lukukausimaksut ovat koulutuspoliittinen kysymys, jotka vaikuttavat pitkällä aikavälillä Suomen työmarkkinoihin sekä suomalaisen korkeakoulukentän kysyntään, sillä kansainvälisiin maisteriohjelmiin hakeutuu paljon opiskelijoita juuri EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta.

Lukukausimaksut ovat kysymys, joista tulisi ehdottomasti keskustella asiantuntijoiden kanssa, ennen kuin päätöksiä kirjataan hallitusohjelmaan. Korkeakouluopiskelijoiden maahanmuuton myötä on mahdollista korjata työvoimatarvetta tulevaisuudessa Suomessa koulutettujen osaajien avulla. Suomesta tulee rakentaa avointa ja kansainvälistä yhteiskuntaa, jota vastaan lukukausimaksut sotivat pahasti.

Suomalainen opiskelija voi kansainvälistyä omalla kotikampuksellaan paitsi puhumalla vieraita kieliä myös tapaamalla muualta Euroopan ulkopuolelta erilaisista kulttuureista ja taustoista saapuvia opiskelijoita. Tämän tärkeän kokemuksen ja opetuksen määrää ei tule aliarvioida. Kuten Ruotsin ja Tanskan esimerkit osoittavat, lukukausimaksut romahduttavat kansainvälisten opiskelijoiden määrän. Tämä vähentäisi suomalaisten opiskelijoiden mahdollisuuksia kansainvälistyä omalla kotikampuksellaan.

Suomessa opiskelleista ulkomaalaista vuoden päästä valmistumisestaan 67 % oli edelleen Suomessa. Heistä suomalaisessa työelämässä oli 49 %. Nämä prosentit kertovat, että Suomi on houkutteleva maa jäädä ja moni kansainvälinen opiskelija onnistuu tavoitteessa työllistyä Suomeen. Tämän vuoksi TYY on äärimmäisen pettynyt ja surullinen hallitusneuvotteluissa pohdittavasta ehdotuksesta, joka romauttaisi kansainvälisten opiskelijoiden määrän. Avoin, kansainvälinen ja tasa-arvoinen Suomi ei tarvitse lukukausimaksuja!

Lisätietoja:

Mikko Mononen, TYYn hallituksen puheenjohtaja
p. +358 45 320 5125

Julia Litokorpi, TYYn hallituksen kansainvälisten asioiden vastaava
p. +358 44 796 1058