Olet täällä

Turun yliopiston opiskelijat lahjoittavat pakolaiskriisin hoitoon ja järjestävät kielikoulutusta

Tiedote | 14.9.2015

Turun yliopiston ylioppilaskunnan tiedote 14.9.2015

Turun yliopiston ylioppilaskunta voitti toissa viikolla 1500 euron Vuoden kieliteko -rahapalkinnon. TYY lahjoittaa palkinnon pakolaiskriisin hoitoon. Opiskelijat järjestävät myös kielen- ja kulttuurin opetusta sekä urheilutapahtumia vastaanottokeskuksessa Turussa.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) voitti 1500 euron arvoisen Turun yliopiston Vuoden kieliteko -palkinnon. Palkinto myönnettiin TYYlle lukuvuoden avajaiskarnevaalissa 3.9.2015. TYYn hallitus on päättänyt käyttää rahapalkinnon pakolaiskriisin hoitoon.

TYY lahjoittaa palkintosummasta 1000 euroa SPR:n katastrofirahastoon. Lopuilla varoilla opiskelijat järjestävät muun muassa Suomen kielen ja kulttuurin koulutusta sekä urheilu- ja kulttuuriaktiviteettejä Turun Heinänokan leirikeskukseen. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Heinänokan leirikeskus toimii turvapaikanhakijoiden tilapäisenä majoituspaikkana.

– Suunnitelmissamme on, että vapaaehtoisia Suomi toisena kielenä -opettajaopiskelijoita alkaa antaa Suomen kielen opetusta Heinänokassa. TYY tukee vapaaehtoisia opiskelijoita muun muassa matkakorvauksin ja kustantamalla tarvittavia materiaaleja, kertoo TYYn hallituksen kansainvälisten asioiden ja kehitysyhteistyön vastaava Julia Litokorpi.

Opiskelijoiden tavoitteena on järjestää turvapaikanhakijoiden kanssa myös erilaisia kulttuuritapahtumia ja esimerkiksi jalkapallo-otteluita.

Oppilaitospapit tukevat opiskelijoita avustustyössä

Pakolaiskriisi on akuutti ja ihmisten halu auttaa on näkynyt SPR:llä, jonka vapaaehtoiskurssit ovat täyttyneet ääriään myöten. Nyt myös TYY voi tarjota jäsenistölleen mahdollisuuden auttaa.

Turun korkeakoulujen oppilaitospapit ovat mukana tukemassa vapaaehtoisia opiskelijoita.

– Oppilaitospapit osaltaan perehdyttävät vapaaehtoisia opiskelijoita. Oppilaitospapit tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden purkaa tuntojaan ja kokemuksiaan vastaanottokeskusvierailun jälkeen, Litokorpi kertoo.

Lahjoittamalla Turun yliopiston Vuoden kieliteko -palkinnon pakolaiskriisin hoitoon TYY pyrkii näyttämään hyvää esimerkkiä. Yliopistolain mukaan ylioppilaskuntien tulee toteuttaa tehtäväänsä aktiivisten ja kriittisten kansalaisten kasvattajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Pakolaiskriisistä tiedottaminen ja tehtävä lahjoitus toteuttavat tätä tehtävää hyvin.

Kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg kiittää TYYtä lahjoituksesta. TYYn lahjoittama summa korvamerkitään tämänhetkisen turvapaikka- ja pakolaistilanteen hyväksi, jolloin apu menee juuri tämän kriisin uhrien auttamiseen Suomessa ja lähtömaissa.
 

Pakolaiskriisi on laajentunut laajamittaiseksi sisällissodaksi Syyriassa ja humanitaariseksi katastrofiksi. Syyrian hallitus on pyrkinyt tukahduttamaan laajaa kansannousua väkivaltaisesti vuoden 2011 maaliskuusta lähtien. Kansannousu liittyy myös muissa arabimaissa syntyneeseen kuohuntaan. Viimeisen neljän vuoden aikana surmansa on saanut arviolta 220 000 ihmistä ja miljoonia syyrialaisia on paennut sotaa naapurimaihin ja Eurooppaan. (lähde)

Lue lisää:

Tule mukaan järjestämään toimintaa Heinänokan turvapaikanhakijoille


HA