Olet täällä

Tietoa Kelan maksamista tuista koronaepidemian aikana

Uutinen | 17.3.2020

Opintotuki

Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Muista vaikutuksista tiedotetaan myöhemmin.

Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Muista vaikutuksista, esimerkiksi opintotuen ja koulumatkatuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen, tiedotamme erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.

Ateriatuki ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset

Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja aterioita (alv. 0 %) voidaan myydä nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa ravintolan ulkopuolelle mukaan otettavaksi, jos opiskelijaravintola voidaan pitää auki.

Poikkeusmenettely on voimassa tällä hetkellä toukokuun loppuun saakka eli 31.5.2020 saakka. Jos opiskelu palautuu normaaliksi jo aikaisemmin ja erityisiä rajoituksia ei enää ole, poikkeusmenettely ei silloin ole enää voimassa.

Opiskelijan on esitettävä oikeutensa ateriatukeen samalla tavalla kuin aiemminkin eli näyttämällä voimassa oleva opiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti.

Verohallinnolle on esitetty, että arvonlisävero olisi ravintolan ulkopuolelle myytävissä opiskelija-aterioissa edelleen 0 % nykyinen koronan aiheuttama poikkeustilanne ja siitä johtuva etäopintojen lisääntyminen huomioiden. Verohallinto tiedottaa sisäisesti opiskelijaravintoloissa olevasta poikkeustilanteesta ja arvonlisäveron tulkitsemisesta tilanteessa. Kela ei päätä verotukseen liittyvistä asioista.

Ulkomaan opiskeluajan keskeytyminen

Jos olet ilmoittanut Kelalle ulkomaan opiskelujakson ja keskeytät sen tai et lähdekään ulkomaille koronaviruksen tai minkä tahansa muun syyn vuoksi, muistathan ilmoittaa ulkomaan opiskelujaksosi keskeytyminen tai peruuntuminen. Tee ilmoitus Kelan asiakaspalveluun tai esimerkiksi asiointipalveluun viestillä. Valitse Opiskelijan tuet ja Opintotuki.

Lue lisää Kelan sivuilta