Olet täällä

Tärkeintä päätoimittajalle on kokonaisuus

Jaa +

Uutinen | 12.8.2016

Kuva: Atte Uusinoka

Kesäkuussa filosofian maisteriksi valmistunut Lauri Hannus on toiminut Turun ylioppilaslehden päätoimittajana kolme vuotta. Syyskuussa Hannus siirtyy uusiin tehtäviin ja Tylkkärille haetaan uutta päätoimittajaa.

Lauri Hannus aloitti kulttuurihistorian opinnot Turun yliopistossa syksyllä 2008. Samoihin aikoihin hän kiinnostui Turun ylioppilaslehdestä.

– Laitoin hakemuksen avustajaksi juuri, kun lehdellä sattui olemaan tarvetta kuvaajalle. Sen jälkeen opintoni ja Tylkkäri nivoutuivat yhteen, Hannus sanoo.

Aluksi ylioppilaslehden keikkoja oli säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta vuosina 2010–2012 Hannus sai lehdessä jalansijaa vakituisena kuvaajana sekä kolumnistina ja kulttuuritoimittajana.

– Kasvoin siinä samalla kiinni lehteen. Olin ehtinyt jo miettiä lehden visuaalista kokonaisuutta ja kehittämistä, joten päätin lähettää hakemuksen, kun päätoimittajan paikka avautui vuonna 2013, Hannus kertoo.   

”Tylkkärin porukka on hyvä porukka”

Hannuksen merkittävin teko Turun ylioppilaslehden päätoimittajan on ollut lehden formaattiuudistus aikakausilehtimäisempään muotoon. Uudistus oli jo pedattu lehden johtokunnassa, mutta Hannus loi sille konseptin. Se tarkoitti uudelle päätoimittajalle pitkiä päiviä.

– Koen, että varsinainen työni alkoi vasta, kun formaattiuudistus valmistui. Sen jälkeen aloimme kehittää lehden journalismia. Olemme toimituksessa hakeneet tyyliä, jota ei olisi missään muussa lehdessä, Hannus sanoo.

Tärkeintä päätoimittajalle on ollut sisällön kehittäminen ja kokonaisuus. Hannus on koonnut ja taittanut lehden, mutta ehtinyt myös kirjoittaa jokaiseen lehteen muutamia juttuja pääkirjoituksen lisäksi. Antoisinta on kuitenkin ollut nähdä, miten omat ideat jalostuvat muiden käsissä hyviksi artikkeleiksi.

– Tylkkärin porukka on hyvä porukka, Hannus kehuu. – Avustajakunnassa on paljon innokkaita ja lahjakkaita ihmisiä, joita tulee koko ajan lisää.

Oma henkinen koti toimituksella

Hauskoja muistoja lehden teosta on ehtinyt kertyä paljon. Keväällä 2015 Hannus haastatteli toimittaja Wilhelmiina Palosen kanssa professori Timo Soikkasta, joka tarjosi toimittajille Biisoninruohovodkaa. Eihän siitä sitten voinut kieltäytyä, vaikka oli vasta arki-iltapäivä.

Keväällä 2014 Hannus teki toimittaja Aleksi Malisen kanssa juttua hautaamisesta. Tarkoitus oli selvittää, mitä prosessissa oikeastaan tapahtuu.

– Kävimme koko kierron läpi teho-osastolta krematorioon ja hautausmaalle. Aihe oli vakava, mutta haastateltavat yllättivät asenteellaan. Siitä tuli mukava juttukeikka, vaikka odotimme ihan jotain muuta. Tylkkärin päätoimittajana omat ennakkoluulot onkin tullut testattua moneen kertaan, Hannus sanoo.

Hyvien muistojen lisäksi Hannus ottaa Turun ylioppilaslehdestä mukaansa oman työuransa tähän asti merkittävimmän ja haastavimman paikan.

– Olen saanut luottamusta siihen, että asiat toimivat. Työssä on tullut vastaan monenlaista, mutta kaikesta on selvitty, Hannus kertoo ja muistelee tapauksia, joissa kadonneita lehtiä on etsitty ympäri Turkua tai verkkoyhteydet ovat kaatuneet juuri, kun lehti pitäisi saada painoon.

Entä jäikö joku haave Tylkkärin päätoimittajana toteuttamatta?

– Olisin halunnut tehdä irtioton, jossa toimittajaa lähtee repparimatkalle jonnekin kauas. Arvostan toimittajia, jotka menevät kentälle ja jossain vaiheessa harmitti, etten voinut päätoimittajana toteuttaa sellaista matkaa. Oma henkinen koti oli kuitenkin toimituksella ja oman työn keskiössä kokonaisuudet. Juuri ne otan mukaani työnäytteinä Tylkkäristä.

Enemmän kuin tavallinen työpaikka

Turun ylioppilaslehti sijaitsee yliopiston ja ylioppilaskunnan leikkauspisteessä. Tavoitteena on ollut tehdä mahdollisimman laadukasta journalismia.

– Olemme yrittäneet katsoa tätä kenttää suurella tarkkuudella ja pyrkineet vaalimaan ja tuomaan esille Turun vahvaa henkistä perinnettä. Mielestäni turkulainen media voisi olla kunnianhimoisempaa. Täällä tehdään ehkä vähän konservatiivista ja varovaista journalismia, Hannus sanoo.

Uudelta päätoimittajalta Hannus toivoo omaa visiota ja ajatusta Tylkkäristä. Hänen pitäisi olla myös aidosti kiinnostunut kehittämään lehteä.

– Toivoisin, ettei tehtävään valitulla olisi liikaa kunnioitusta perintöäni kohtaan, paitsi laadun osalta. Tosin sen laadunkin uusi päätoimittaja määrittelee itse, Hannus sanoo.

– Tässä työssä ei tule koskaan tylsää. Vaikka olisi kuinka rautainen toimittaja, oppii varmasti lisää. Työn luonteeseen kuuluvat pitkät illat toimistolla. Kahvia, irtokarkkia ja old school -rappia on kulunut paljon. Vaikka olemme tehneet toimituksessa kovaa työtä, samalla on ollut kerhotunnelma. Tästä on saanut tehdä itselleen enemmän kuin tavallisen työpaikan.

Uuden päätoimittajan haku on auki 24.8.2016 asti. ►Lue lisää