Olet täällä

Supertuutorille tärkeintä on olla läsnä

Jaa +

Uutinen | 11.12.2018

TYY palkitsi jälleen vuoden supertuutorit. Tänä vuonna ensimmäisen vuoden opiskelijoiden ehdotusten joukosta palkittiin Akke Kallela, Leevi Litti, Mirja Lindström, Muhammad Fadlian Amhar ja Silva Järvinen.

Mitä supertuutorit pitävät tuutorin parhaina ominaisuuksina? Entä mikä tuutoroinnissa on heidän mielestään parasta? Lue supertuutoreiden haastattelut.

Supertuutoreiden kuvat: Juha Laurila

Akke ja Leevi, Turun yliopiston ylioppilaskunnan supertuutori 2018

Mikä teistä oli parasta tuutoroinnissa?

Akke: ”Parasta on ollut uudet tyypit, joihin on päässyt tutustumaan. Se on ollut parasta. Fukseista, pupuista ja tuutoreista on tullut tiivis jengi.”

Leevi: ”Meillä kävi hyvä tuuri, kun saatiin kamalan mukavat puput. Oli helppo olla läsnä, kun tultiin hyvin juttuun. Ollaan hengailtu paljon yhdessä ja ovat hyviä tyyppejä kaikki.”

Mitkä ovat tuutorin tärkeimmät ominaisuudet?

Leevi: ”Pitää olla läsnä. Jos on kysymyksiä, pitää selvittää vastaukset niihin. Muutenkin pitää pitää huolta, että kaikki pysyvät kärryillä ja muistavat esimerkiksi ilmoittautua kursseille.”

Akke: ”Kuten Leevi sanoi, niin pitää olla helposti lähestyttävä. Kaikille, ei vain omalle porukalle, heti alkuvaiheessa. On oltava reilu ja tasapuolinen.”

Miltä tuntuu tulla valituksi supertuutoriksi?

Akke: ”Todella hyvältä. Kyllä se puun takaa tuli, vaikka kuultiin, että meitä on ehdotettu. Ei uskottu, että voisimme voittaa.”

Leevi: ”Tosi hienoa saada tunnustusta siitä, että on onnistunut jossain. Kyllä me saatiin lopulta nähdä se esitys, joka meistä oli tehty. Tulee aina hyvä mieli, kun sitä katsoo.”

Silva, Turun yliopiston ylioppilaskunnan supertuutori runner up –kunniamaininnan saaja 2018

Mikä tuutoroinnissa oli sinusta parasta?

”Pääsi elämään omaa fuksisyksyä uudestaan. Mulla oli aivan tosi mielettömät tuutorit ja siksi halusin lähteä itsekin tuutoroimaan. Putex on tosi pieni ainejärjestö ja oppiaineessamme on tosi vähän vuosikursseja ylittävää toimintaa, joten oli tosi kiva päästä tutustumaan uusiin opiskelijoihin.”

Mitkä mielestäsi ovat tuutorin tärkeimmät ominaisuudet?

”Tottakai pitää olla tietotaitoa, jotta voi vastata uutta opiskelijaa askarruttaviin kysymyksiin, mutta ehdottomasti tärkeintä on olla helposti lähestyttävä ja paikalla. Tuutorilta uskaltaa kysyä fuksiviikkojenkin jälkeen asioita.”

Miltä tuntuu tulla valituksi supertuutoriksi?

”Tuntuu ihan tosi hyvältä. Parhaani yritin ja oli tosi kivaa. Tosi hienoa, että se on oikeasti välittynyt myöskin meidän uusille opiskelijoille, ja olen tosi otettu tästä. Ihan vähän ehkä jopa itkettää.”

Amhar, The international Supertutor of the Student Union of the University of Turku 2018

What is the best thing about tutoring?

“The best thing is to have that feeling of meeting the new international students. After we meet the new students we have the feeling of “oh this is the new generation and we hope to give them a better experience than I had and to than pass the better experience for the future generations.””

What are the most important qualities of a tutor?

“In one word, it is empathy. How we can put ourselves in the new students’ place. If you were them, what would be the information you would need? What kind of support do they need? Having that empathy helped me so much, even though tutoring here is a new experience for me. Having the empathy helps me navigate and communicate with them.”

How do you feel about receiving this title of Supertutor?

“I am grateful and I secretly hope that my tutees will become tutors next semester and maybe even Supertutors also! I am grateful and hopeful that the tutoring will keep getting better in the future.”

Mirja, The international Supertutor of the Student Union of the University of Turku 2018 runner up

Mikä oli parasta tuutoroinnissa?

”Sai tutustua uusiin ihmisiin eri kulttuureista. Aika stereotyyppinen vastaus, mutta pääsin siis keskustelemaan siitä, minkälaista heidän opiskelunsa on ja minkälaista opiskeleminen Turun yliopistossa on. Opin myös paljon Turusta, koska kiinnitin huomiota asioihin, joihin ei tarvitse arjessa kiinnittää huomiota. Opin myös oman ajankäytön hallintaa ja kärsivällisyyttä.”

Mitkä ovat mielestäsi tuutorin tärkeimmät ominaisuudet?

”Tärkeintä on olla läsnä ja kertoa todella juurta jaksaen ne pienimmätkin asiat. Itselle itsestään selvät asiat, kuten henkilölisyystodistuksen mukaan ottaminen tenttiin, eivät välttämättä ole itsestään selviä uudelle opiskelijalle.”

Miltä tuntuu tulla valituksi supertuutoriksi?

”Tosi hyvältä. Tein paljon hommia aluksi, jotta vaihto-opiskelijoiden olisi helppo tulla tänne ja sopeutua. Se oli aika rankkaa, kun mentiin paikasta toiseen, mutta nautin siitä kyllä ja tuutoroitavani ovat kaikki olleet tosi huippuja tyyppejä. Oli tosi kivaa ja tuntuu siltä, että minua on tarvittu ja että on saanut auttaa.”