Olet täällä

Supertuutori Liminka: ”Tärkeintä on olla läsnä, kysellä kuulumisia ja kannustaa fukseja”

Jaa +

Uutinen | 15.12.2015

Nestori Liminka on valittu vuoden 2015 Supertuutoriksi. Uudet opiskelijat saivat ehdottaa omaa tuutoriaan vuoden Supertuutoriksi. Kävimme kysymässä Nestorilta vinkkejä hyvään tuutorointiin.

Vuoden 2015 Supertuutori Nestori Liminka on toisen vuoden kulttuurihistorian opiskelija Turun yliopistossa. Liminka toimi tuutorina syksyn 2015, ja hänen tuutoriryhmässään oli kymmenen opiskelijaa.

– Ihan mahtavaa porukkaa. He lähtivät kaikkeen innolla mukaan, ja meillä on ollut tosi hauskoja juttuja pitkin syksyä, Liminka kertoo.

Liminka hoiti tuutoriparinsa Katariina Kauppisen kanssa yhdessä syyskauden alun perustehtävät: opastivat fuksit opiskelun alkuun ja kiersivät ryhmänsä kanssa kaikki kampusalueen tärkeät paikat ja nähtävyydet.

Syksyn yhtenä kohokohtana olivat lettukestit, jotka Liminka järjesti kotonaan.

– Kutsuin tuutoroitavieni lisäksi mukaan pari kymmentä muuta tuntemaani fuksia ja pari kaveriani. Mukana oli muun muassa ainejärjestömme sopo- ja tuutorvastaava Joel Juusola, joka on myös oma tuutorini. Ilman Joelin hienoa tuutorointia en itse olisi lähtenyt tuutoriksi, Liminka kertoo.

Limingan mukaan on tärkeää, että fuksit voivat tutustua lettukestien tyylisissä rennoissa tapahtumissa myös vanhempiin opiskelijoihin, jotta uudet opiskelijat pääsevät heti opiskelijaelämään tiiviisti mukaan. Limingan lettukestit olivat niin hieno tapahtuma, että hän järjestää ne kevätkaudella uudelleen.

– Idea lettukesteihin lähti tilanteesta, jossa yksi fuksi alkoi läksyttää minua siitä, että en ollut koskaan eläissäni tehnyt lettuja. Niillä puheilla päätin järjestää koko porukalle lettukestit. Vähäiseen kokemukseeni nähden letuista tuli oikein hyviä; opin sitä mukaa kun tein.

Tuutorointi vaikuttaa uusien opiskelijoiden loppuelämän valintoihin

Limingan mukaan tuutorointi on erittäin keskeinen osa yliopiston toimintaa.

– Tuutoroinnilla on merkittävä vaikutus tuutoroitavien koko loppuelämän kulkuun ja valintoihin. Tuutorien ei kuitenkaan kannata ottaa siitä liikaa stressiä. Tärkeintä on jutella fuksien kanssa, olla läsnä ja kysellä kuulumisia. Ei kannata liikaa jumittaa omiin porukoihin. Tuutorin on hyvä olla se luotettava hahmo, joka on aina valmis keskustelemaan kaikesta mahdollisesta ja kannustamaan uusia opiskelijoita eteenpäin.

– Tuutorointi on kyllä todella hauskaa ja palkitsevaa. Mukaan ei välttämättä tule lähteä sillä ajatuksella, että tuutori tuutoroi vain sen muutaman viikon opintojen alussa. Fuksien kanssa olisi kiva viettää aikaa ja jutella pitkin syksyä.

Liminka aikoo ehdottomasti lähteä tuutoriksi myös seuraavina vuosina.

– Voin vilpittömästi kannustaa myös kaikkia muita lähtemään mukaan tekemään tärkeää työtä. Tuutorin ihan pienilläkin eleillä saattaa olla fukseille valtavan suuri merkitys, Liminka kertoo.

– Niin, ja loppuun se tärkein vinkki uusille tuutoreille: fukseille kannattaa esitellä paljon kissakuvia ja -videoita. Se oli oma tapani tutustua fukseihin ja rikkoa jäätä. Eräs fuksi aikoo kuulemma tilata Nestori-haalarimerkkejä, jossa on kissakuva, Liminka päättää.

 

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) valitsi Supertuutorin 2015 saatujen ehdotusten perusteella. TYY valitsi myös vuoden 2015 KV-supertuutorin, joka tuutoroi kansainvälisiä opiskelijoita. KV-supertuutoriksi valittiin Maija Jortikka. TYY onnittelee lämpimästi Supertuutoreita. Suuri kiitos kaikille vuonna 2015 tuutorina toimineille!

Lue myös:

KV-supertuutori 2015 Jortikka: ”Tuutorointi tulee moninkertaisena takaisin”

Haluaisitko toimia tuutorina vuonna 2016? Lue lisää:

Yliopiston intrassa: Tuutorointi

 

Teksti ja kuva: Hannu Aaltonen