Olet täällä

Suomen ylioppilaskuntien liitossa vaikutat valtakunnallisesti

Jaa +

Uutinen | 2.6.2016

Loppusyksystä valitaan taas opiskelijaliikkeen kovimmat lobbarit ja koulutuksen visionäärit vaikuttamaan Suomen ylioppilaskuntien liitossa opiskelijan paremman huomisen puolesta. Ehdokasasettelu käynnistyy jo alkusyksystä, joten nyt on aika pohtia, olisiko tämä juuri sinun paikkasi vaikuttaa ja hakea mukaan.

Mikä on SYL?

Suomen ylioppilaskuntien liitto eli SYL on järjestö, joka edustaa kaikkia Suomen noin 132 000 yliopisto-opiskelijaa. Ylioppilaskuntasi kautta sinäkin olet osa SYL:oa, sillä kaikki Suomen ylioppilaskunnat ovat SYL:n jäseniä. SYL:n keskeisenä tehtävänä on valvoa opiskelijan etua valtakunnallisesti esimerkiksi koulutukseen, sosiaalipoliittisiin asioihin tai kansainvälisiin asioihin liittyen. Liitto määrittää koko y-liikkeen linjat, koordinoi yhteiset kampanjat ja on läsnä tärkeimmissä vaikuttamisen paikoissa. Esimerkiksi keväällä järjestetty opintotukimielenosoitus oli SYL:n ja muiden valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen työtä.

 Lue lisää SYL:sta

Kuka SYL:ssa päättää?

SYL:n jäsenjärjestöjen eli ylioppilaskuntien valitsemat opiskelijat päättävät vuosittain liiton suunnasta marraskuisessa liittokokouksessa. Kokouksessa hyväksytään talousarvio ja toimintasuunnitelma sekä valitaan liiton seuraavan vuoden hallitus. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi kuusi jäsentä, joista kullakin on vastuullaan eri edunvalvonnan osa-alueita.

Tutustu SYL:n hallitukseen 2016

Itse valinnat tehdään siis liittokokouksessa, mutta sekä ehdokkaiden että dokumenttien hiominen tapahtuu ylioppilaskunnissa paljon ennen sitä. Hallitukseen ehdolle asettuvia esittävät yksittäiset liittokokousedustajat, mutta heillä on usein tukenaan joko kotiylioppilaskuntansa tai jokin muu kokouksessa vaikuttava opiskelijoiden yhteenliittymä.

Miten TYYn ehdokkaaksi?

TYYn edustajisto valitsee ylioppilaskunnan ehdokkaat SYL:in hallitukseen syyskuun kokouksessaan edustajistoryhmien esitysten pohjalta. Myös ylioppilaskunnan hallituksella on esitysoikeus. Jos sinua mahdollisesti kiinnostaa hallitukseen hakeminen, otathan yhteyttä omaan tai läheisimmäksi kokemaasi edustajistoryhmään syyskuun alkuun mennessä.  Edustajisto haastattelee ryhmien ehdokkaat ja tekee päätöksen TYYn ehdokkaasta tai ehdokkaista syyskuun lopussa.

► Katso edustajistoryhmien yhteystiedot

Miksi hakea SYL:oon?

SYL:n hallituksessa aiemmin toimineet TYYläiset kommentoivat vuottaan näin:

"Vuosi SYL:ssä on ainutlaatuinen mahdollisuus oppia valtakunnallisesta järjestötoiminnasta ja vaikuttaa kansalliseen päätöksentekoon. Vuoden 2013 mieleenpainuvimpia projekteja oli tiivis yhteistyö muiden valtakunnallisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa. Tavoitteiden yhteensovittelu oli paikoin haasteellista, mutta liittoutumalla pystyimme nostamaan vaikuttavuuttamme entisestään sekä puhumaan päättäjille satojen tuhansien opiskelijoiden ja nuorten äänellä."
- Jukka Koivisto, SYL:n varapuheenjohtaja 2013

"SYL-vuosi oli ennen kaikkea vauhdikas ja opettavainen. Huippuunsa viritetty organisaatio pitää huolen siitä, että edunvalvonta on tehokasta jatkuvista henkilövaihdoksista huolimatta. Omatoimisuus oli elinehto, mutta yksin ei tarvinnut ikinä asioita pähkäillä. Toimintakulttuuri on ehdottomasti sellainen, josta monet voisivat ottaa oppia. Tehokkuus yhdistettynä sopivaan rentouteen ja valmiuteen käsitellä vaikeitakin asioita. Opiskelijapolitiikassa saattaa joskus olla vähän puuhastelun makua, mutta SYLlissä asioita tehdään ihan aikuisten oikeasti. Jos edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti hakea SYLliin."
- Petra Peltonen, SYL:n hallituksen jäsen 2014