Olet täällä

Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokous lähestyy

Uutinen | 6.9.2017

Loppusyksystä valitaan taas opiskelijaliikkeen kovimmat lobbarit ja koulutuksen visionäärit vaikuttamaan Suomen ylioppilaskuntien liitossa opiskelijan paremman huomisen puolesta. Ehdokasasettelu käynnistyy on alkamassa, joten nyt on aika pohtia, olisiko tämä juuri sinun paikkasi vaikuttaa ja hakea mukaan.

Mikä on SYL?

Suomen ylioppilaskuntien liitto eli SYL on järjestö, joka edustaa kaikkia Suomen noin 132 000 yliopisto-opiskelijaa. Ylioppilaskuntasi kautta sinäkin olet osa SYL:oa, sillä kaikki Suomen ylioppilaskunnat ovat SYL:n jäseniä. SYL:n keskeisenä tehtävänä on valvoa opiskelijan etua valtakunnallisesti esimerkiksi koulutukseen, sosiaalipoliittisiin asioihin tai kansainvälisiin asioihin liittyen. Liitto määrittää koko y-liikkeen linjat, koordinoi yhteiset kampanjat ja on läsnä tärkeimmissä vaikuttamisen paikoissa. Esimerkiksi viime vuoden keväällä järjestetty opintotukimielenosoitus oli SYL:n ja muiden valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen työtä.

 Lue lisää SYL:sta

Kuka SYL:ssa päättää?

SYL:n jäsenjärjestöjen eli ylioppilaskuntien valitsemat opiskelijat päättävät vuosittain liiton suunnasta marraskuisessa liittokokouksessa. Liittokokoukseen kukin ylioppilaskunta valitsee delegaation suhteessa jäsentensä määrään ja suhteessa edustajiston paikkajakaumaan. Jos sinua kiinnostaa vaikuttaminen liittokokouksessa, olethan yhteydessä haluamaasi edustajistoryhmään. Kokouksessa hyväksytään talousarvio ja toimintasuunnitelma sekä valitaan liiton seuraavan vuoden hallitus. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi kuusi jäsentä, joista kullakin on vastuullaan eri edunvalvonnan osa-alueita.

Tutustu SYL:n hallitukseen 2017

Itse valinnat tehdään siis liittokokouksessa, mutta sekä ehdokkaiden että dokumenttien hiominen tapahtuu ylioppilaskunnissa ennen sitä. Hallitukseen ehdolle asettuvia esittävät yksittäiset liittokokousedustajat, mutta heillä on usein tukenaan joko kotiylioppilaskuntansa tai jokin muu kokouksessa vaikuttava opiskelijoiden yhteenliittymä.

Miten TYYn ehdokkaaksi?

TYYn edustajisto valitsee ylioppilaskunnan mahdollisen ehdokkaan tai ehdokkaat SYL:n hallitukseen kokouksessaan 20. syyskuuta edustajistoryhmien esitysten pohjalta. Myös ylioppilaskunnan hallituksella on esitysoikeus. Jos sinua mahdollisesti kiinnostaa hallitukseen hakeminen, otathan yhteyttä omaan tai läheisimmäksi kokemaasi edustajistoryhmään mahdollisimman pian.  Edustajisto haastattelee ryhmien mahdolliset ehdokkaat ja tekee päätöksen TYYn ehdokkaasta tai ehdokkaista syyskuun lopussa.

► Katso edustajistoryhmien yhteystiedot