Olet täällä

Orientaatiopeli UTUstart tutustuttaa yliopistoon

Jaa +

Uutinen | 1.9.2017

UTUstart on yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan, tiedekuntajärjestö Indexin ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) yhdessä suunnittelema pelikokonaisuus, joka toteutetaan suomalaisella Seppo-pelialustalla. Pelin teemat ovat samoja kuin perinteisissä johdantoluennoissa ja tuutoroinnissa, mutta pelillistetty lähestymistapa on uusi.

Pelin aikana mobiilikartalta löytyy erilaisia tehtäviä, jotka edellyttävät kohteissa vierailua, tiedonhankintaa ja valokuvaamista. Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan syksyn tuutor-ryhmät kiertävät kampuksella ja perehtyvät opiskeluun, yliopistoon, ylioppilaskuntaan ja opiskelijaelämään liittyviin asioihin. Samalla kerätään pisteitä, ja palkintojakin on luvassa.

Aloite peliin tuli alun perin opiskelijoiden taholta eli Indexiltä ja TYYltä. Opiskelijoilla oli toiveena saada johdantoluentojen rinnalle uusi konkreettisempi tapa tutustua kampukseen ja palveluihin.

”Itselleni tällaisen oppimispelin tekeminen oli jo lukioyhteistyöstä tuttua, joten tuntui mielenkiintoiselta hyödyntää pelaamista myös tiedekunnan uusien tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Tämä tuntui myös hyvältä tuelta tuutorointiin ja tuutoriryhmien ryhmäytymiseen”, kertoo yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan suunnittelija ja opintoneuvoja Maria Henninen.

Lisäarvoa orientaatioon

UTUstart-orientaatiopelin toivotaan lisäävän orientaation mielekkyyttä ja konkretisoivan kampuksen palveluita.

”On järkevää, ettei esimerkiksi kirjaston ryhmätyötiloista kerrota pelkästään monen sadan opiskelijan massaluennolla, vaan opiskelijat oikeasti kävelevät kirjastoon katsomaan, missä tilat sijaitsevat ja selvittävät samalla miten niitä varataan”, sanoo TYYn hallituksen varapuheenjohtaja ja koulutuspoliittinen vastaava Inari Harjuniemi.

Peli auttaa tuutoreita hahmottamaan, mitä asioita olisi hyvä käydä läpi uusien opiskelijoiden kanssa. Osa tehtävistä on rakennettu jo valmiiksi vuorovaikutteisiksi ryhmäytymisen helpottamiseksi.

”Toivon, että olemme onnistuneet tekemään pelistä sopivassa määrin sekä informatiivisen että hauskan ryhmille pelattavaksi”, Henninen sanoo.

Joustavampi tapa perehtyä

Pelin avulla orientaatioviikkoja voidaan jatkossa kehittää joustavammiksi ja ryhmäytymistä paremmin tukeviksi.

”Vaikka UTUstart on nyt pääasiassa tuutoroinnin työkalu eikä orientaatiosisältöjen korvaaja, on pitkällä tähtäimellä mahdollista, että opiskelijat pelaisivat enemmän ja orientaatioluentojen määrää vähennettäisiin”, Harjuniemi sanoo.

Opiskelun pelillistämisestä on viime aikoina puhuttu paljon ja esimerkiksi Seppo-pelialusta tarjoaa monia mahdollisuuksia pelien kehittämiseen, tarvitaan vain oikeanlaiset sisällöt. Tulevaisuudessa UTUstartin kaltaisesta orientaatiopelistä voisi olla hyötyä muissakin tiedekunnissa. 

”Peli soveltuu pienillä muokkauksilla monenlaisiin tilanteisiin, eli laajentaminen on suhteellisen helposti tehtävissä. Ainakin järjestökopot ovat olleet innoissaan ja kyselleet koska tämä saadaan orientaatiokäyttöön myös muissa tiedekunnissa. Lisäksi joillain ainejärjestöillä on herännyt kiinnostus pelialustaa kohtaa, sillä pelialustaan on mahdollista rakentaa myös pelkkään hauskanpitoon keskittyviä tehtäviä. Silloin peli voisi toimia esimerkiksi fuksipassin korvikkeena”, Harjuniemi summaa.