Olet täällä

Opiskelun ammattilaiset: Opiskelijat johtamassa yliopistoa

Jaa +

Uutinen | 25.9.2015


Yliopisto tarvitsee hallintoon opiskelun ammattilaisia, meistä jokainen on sellainen. Yliopiston hallintoon tarvitaan yhteensä 88 uutta opiskelijoiden edustajaa. TYY etsii näitä edustajia avoimella haulla. TYY aloittaa samalla viiden jutun sarjan, joka keskittyy opiskelijaedustajana olemiseen Turun yliopistolla.

Käynnissä olevan yliopiston hallinnon opiskelijaedustajien (halloped) haun kunniaksi TYY antaa puheenvuoron nykyisille opiskelijaedustajille. Seuraavien viikkojen aikana äänessä on eri puolella yliopistoa, eri hallintoelimissä toimineiden opiskelijoita. He kertovat kokemuksistaan ja näkemyksistään yliopiston hallinnossa toimimisesta.

Ensimmäisenä juttusarjassamme ääneen päästetään Aku Kähkönen ja Jukka Koivisto, yliopiston hallituksen opiskelijaedustajat.

In a nutshell: yliopiston hallitus...

  • tekee yliopiston tärkeimmät päätökset (budjetti, opiskelijamäärät, strategia jne.)
  • muodostuu kahdesta professorista, kahdesta henkilökunnan edustajasta, kahdesta opiskelijasta ja neljästä yliopiston ulkopuolisesta jäsenestä
  • kokoustaa noin kerran kuukaudessa
     

Miksi yliopiston hallituksessa tarvitaan opiskelijoita?

”Opiskelijat ovat opiskelemisen ammattilaisia”

Yliopiston hallitus määrittelee yliopiston tulevaisuuden suunnan ja tekee yliopiston tärkeimmät päätökset. Hallituksessa vaikuttaa kymmenen eri yhteiskunnan aloilla osaamistaan kartuttanutta ammattilaista, jotka kokemukseensa ja osaamiseensa perustuen ohjaavat yliopistoa. Hallituksen tärkeimpänä tehtävänä on rehtorin ja toimivan johdon valitseminen ja sparraus yliopiston toiminnan kehittämisessä. 

Kun hallituksen jäseninä on kymmenien vuosien akateemisen kokemuksen hankkineita professoreja, yhteiskunnallisen päätöksenteon konkareita sekä yritysmaailman hallitusammattilaisia, voidaan kysyä mitä opiskelijat tekevät yliopiston hallituksessa?

Vastaus on, että opiskelijat ovat opiskelemisen ammattilaisia. Opiskelijalla on ensikäden tietoa opiskelijan arjesta, sillä sosiaaliset verkostomme koostuvat usein pitkälti muista opiskelijoista. Tuoreet näkemykset opiskelijan jokapäiväisistä tarpeista ja haasteista ovat erittäin hyödyllisiä hallituksen päätöksenteossa. 

- Aku-Mathias Kähkönen, opiskelija

 

Mitä yliopiston hallituksessa oppii?

”Opit arvioimaan kriittisesti tarjotun tiedon laatua ja siitä tehtäviä johtopäätöksiä.”

"Muihin hallintoelimiin verrattuna hallitus tarkastelee yliopiston taloutta ja kaikkia sen toimintoja strategisemmalla, koko yhteisön pitkäaikaista etua tavoittelevalla tasolla. Hallituksen jäsenenä saat kokonaiskuvan yliopiston moninaisista aloista ja toiminnasta. Yliopiston ulkopuolelta tulevat hallituksen jäsenet tuovat tuoreita näkökulmia keskusteluihin ja päätöksentekoon.

Erilaisten näkemysten hahmottaminen ja suhteuttaminen omiin kokemuksiin opiskelijana on ollut yksi mielenkiintoisimmista kokemuksista hallituskaudella. Hallitukseen hakeminen kannattaa siis erityisesti, jos haluaa laajentaa käsitystään yliopistosta, sen toimijoista ja taloudellisista raameista.

Hallituksen jäsenenä sinulle tarjotaan suuri määrä tietoa yliopiston toiminnasta ja tunnusluvuista. Tiedon avulla opit arvioimaan toimintaa ja tekemään strategisia päätöksiä koko yliopiston hyväksi. Samalla opit arvioimaan kriittisesti tarjotun tiedon laatua ja siitä tehtäviä johtopäätöksiä. Näitä opetuksia pystyt varmasti hyödyntämään tulevissa opinnoissa ja työtehtävissä."

Jukka Koivisto, opiskelija
 


Ensi viikolla opiskelijaedustajana toimimisesta kertovat yliopistokollegion jäsen Essi Karvonen ja yliopistokollegion varapuheenjohtaja Joni Kajander.
 

Halloped-haku tiivistettynä:

Haettavat paikat kaudelle 1.1.2016 - 31.12.2017

  • Tiedekuntien ja kauppakorkeakoulun johtokunnat
  • Yliopistokollegio
  • Yliopiston hallitus
  • Yliopiston eettinen toimikunta (täydennyshaku)

Hakuaika 21.9.2015 - 18.10.2015

► Hae yliopiston hallitukseen

Tarkempaa tietoa käynnissä olevasta hausta löydät osoitteesta www.tyy.fi/opiskelijaedustajaksi.