Olet täällä

Opiskelijoille on tarjolla runsaasti vapaita asuntoja keväisin

Uutinen | 18.2.2015

Syksyisin uusien opiskelijoiden saapuessa Turkuun asuntoja saattaa joutua jonottamaan pitkäänkin. Keväisin tilanne on toinen: etenkin kaksioita ja kolmioita on nyt vapaana paljon. Opiskelija-asunto tulevaksi syksyksi kannattaa hankkia viimeistään heinäkuun alkuun mennessä, kertoo TYSin asukasisännöitsijä Anita Nurmi.

Turussa asuville opiskelijoille on nyt tarjolla paljon vapaita asuntoja. Turun Ylioppilaskyläsäätiöllä (TYS) on paljon valinnanvaraa, erityisesti kaksioita ja kolmioita.

Vapaiden asuntojen määrä on suurimmillaan kesäkuun alussa, jolloin on paras ajankohta valita itselleen opiskelija-asunto. Syksyä kohti mentäessä uudet opiskelijat tulevat kilpaan mukaan. Vapaita asuntoja jaettaessa elo- ja syyskuussa he ovat etusijalla asuntojonossa.

– Syksyllä on suurimmat jonot, kun uudet opiskelijat tulevat kaupunkiin. Kevätkaudella ihmisiä alkaa muuttaa vähitellen pois, ja haluttuja asuntoja vapautuu joka kuukausi, kertoo TYSsin asukasisännöitsijä Anita Nurmi.

Pienten ja edullisten yksiöiden kysyntä on ollut viime vuosina kasvussa. Nurmen mukaan heikompi taloustilanne näkyy nyt asuntomarkkinoilla: asukkaat asuvat pidempään edullisissa opiskelija-asunnoissa. Erityisesti isompia asuntoja on nyt paljon tarjolla: kolmioita kaveruksille tai kaksioita yksin asuttavaksi.

Opiskelija-asunnoilla on aiemmin ollut hieman nuhjuinen maine, joka ei kuitenkaan ihan vastaa todellisuutta. Nurmen mukaan uudet asukkaat monesti yllättyvät iloisesti katsastaessaan juuri remontoitua tai valmistunutta asuntoa. Monet myös pitävät opiskelija-asuntojen rauhallisesta, yhteisöllisestä ja rennosta asumisesta.

– Useimmat TYSsin asukkaat ovat samassa elämänvaiheessa, monet saman ikäisiäkin. Ymmärtämystä naapureita kohtaan löytyy. Sellaista asuinaluetta ei myöhemmin löydä elämässään enää koskaan, Nurmi kertoo.

Haliskylän mittavassa remontissa soluasunnoista tehdään yksiöitä ja kaksioita

TYSillä on käynnistynyt mittava peruskorjaus Haliskylässä. Alueen kaikki neljätoista taloa peruskorjataan kauttaaltaan. Ensimmäiset neljä taloa ovat valmistuneet ja viimeiset asukkaat tähän vaiheeseen muuttavat maaliskuun alussa.

Seuraavaksi peruskorjauksesta valmistuu asuntoja heinä- ja elokuun alkuun. Valmistuvat asunnot ovat pääosin yksiöitä, joukossa on muutama noin 50 neliöinen kaksio. Kaikki Haliskylän talot peruskorjataan vaihe vaiheelta niin, että viimeiset talot valmistuvat vuoden 2016 syksyyn.

– Peruskorjauksessa talojen soluasuntoja muutetaan pieniksi yksiöiksi ja kaksioiksi. Niille löytyy huomattavasti enemmän kysyntää kuin soluille, Nurmi kertoo.

TYS suunnittelee myös uudisrakentamista Ylioppilaskylään.

– Uudesta Aitiopaikka-nimisestä rakennuksesta on suunnitelmia Yo-kylään, Caribian läheisyyteen, mutta tonttiasiat eivät ole vielä selvillä.


Yksi Halisten remontoiduista asunnoista on tämä 37 neilömetrin kokoinen yksiö: 1 h + tupakeittiö.

Katso mitä asuntoja TYSillä on nyt tarjolla:

www.tys.fi

Teksti: Hannu Aaltonen
Kuvat: Hannu Aaltonen ja TYS